X

Postul trebuie să fie sănătos. Medicii vin cu recomandări

Postul trebuie să fie sănătos. Medicii vin cu recomandări

Postul alimentar este benefic pentru sănătate, dar implică și riscuri, avertizează medicii.

Citește și: Trei angajați ai Inspectoratului General pentru Carabinieri al MAI vor fi detașați în Kosovo

Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) le recomandă celor care postesc să consume zilnic cel puțin cinci porții de fructe și legume. În mod ideal, trei de legume și două de fructe. În această perioadă, se consume legumele de sezon – urzicile, spanacul, ceapa verde, leurda și ridichile, bogate în antioxidanți și microelementele necesare pentru o bună funcționare a organismului. În meniul zilnic se adaugă 2-3 porții de cereale integrale, 1-2 porții de leguminoase – fasole, mazăre, năut, linte, soia și produse din soia, 30-40 g de nuci și semințe, dar și fructe uscate, 4-5 lingurițe de uleiuri nerafinate. Din produsele conservate, optați pentru cele congelate, deshidratate sau murate.

Medicii avertizează că un regim alimentar monoton – poate genera deficiențe nutriționale, dezechilibru energetic, sporirea riscului de apariție a bolilor cronice și dereglări ale digestiei, în special în cazul predominării produselor intens prelucrate, cele ambalate.

Conform studiului STEPS – Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova (2021), consumul de fructe și legume este unul scăzut în rândul populației adulte, 63,4% dintre respondenți consumă sub cinci porții de fructe și legume pe zi.

În același timp, consumul excesiv de produse rafinate poate  surveni  din cauza poftei de mâncare accentuate care apare în post din cauza fluctuațiilor zahărului din sânge. O glicemie instabilă poate genera în timp rezistență la insulină și apariția diabetului zaharat de tip II. La nivel național, conform studiului STEPS (2021), fiecare a zecea persoană (9,9%) are zahărul din sânge măsurat pe nemâncate alterat sau o stare de prediabet.

Pentru a evita foamea necontrolată, adăugați în meniu suficiente proteine de origine vegetală (leguminoase, nuci, semințe, ciuperci), fibre alimentare (legume, verdețuri, fructe, cereale integrale) și grăsimi sănătoase (nuci, semințe, avocado, uleiuri nerafinate) – anume aceste nutrimente echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Reduceți cantitatea consumată de cartofi, făinoase rafinate (griș, cus-cus, paste, pâine, fursecuri din făină de calitatea superioară, dulciuri, pateuri și alte produse prelucrate, ambalate cu marcajul „de post”).

O altă strategie este să faceți mișcare timp de 10-15 minute după fiecare masă. Chiar și o plimbare lejeră vă poate reduce glicemia cu până la 30%.

Tags: alimente de postpost alimentarpost sănătosPostul MarePostul paștelui
Social