Povestea lui Vladislav Zotea, alpinistul moldovean care a reușit să atingă vârful cel mai înalt al lumii

Publicat:

Povestea lui Vladislav Zotea, alpinistul moldovean care a reușit să atingă vârful cel mai înalt al lumii

După ani de efort și determinare, alpinistul moldovean Vladislav Zotea a reușit să atingă vârful cel mai înalt al lumii, Everestul. Pe 19 mai 2023, la vârsta de 30 de ani, tânărul a urcat la altitudinea de 8,848 metri, marcând această realizare prin arborarea cu mândrie a drapelului țării noastre.

„La 20 de ani mi-am notat mai multe vise, printre care: familia, copii, business, și m-am gândit că un vis bun ar fi Everestul, care în opinia mea este ceva extraordinar și greu de atins. Nici nu m-am gândit că acest vis va deveni realitate. Pentru a atinge acest succes, eu m-am pregătit mai mulți ani, era foarte important pentru mine să fiu în condiție fizică bună pentru a nu risca cu viața mea și am făcut triatlon, am mers în clubul alpiniștilor și acolo ne-am pregătit prin a urca mai mulți munți. Eu am urcat munții Denali, Aconcagua și munții Kilimanjaro”, a relatat Vladislav Zotea, potrivit radiomoldova.md.


Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

După ce a atins vârful celui mai înalt munte al lumii, alpinistul moldovean Vladislav Zotea vorbește despre importanța acestei reușite, nu doar din prisma unei victorii personale, ci o percepe ca fiind, mai degrabă, o ocazie specială de a vorbi despre Republica Moldova.

„Pentru mine acesta a fost un moment foarte fericit, acesta a fost un exemplu pentru alții, sau o idee prin care eu spun despre țara mea, de unde eu sunt, să spun altora despre Republica Moldova, pentru că foarte puțini cunosc despre această țară, mulți întreabă, vorbesc, dar nu cunosc. Eram foarte fericit să vorbesc despre Republica Moldova și cultura noastră și aceasta este o tradiție a alpiniștilor să iei drapelul tău la înălțime, mie îmi place această tradiție ca un alpinist să arate de unde vine, să spună despre țara sa oamenilor”.

Totodată, moldoveanul a afirmat că își amintește cu drag de baștină și fiecare cetățean din țară și din diasporă trebuie să fie mândru de rădăcinile sale.

„Este o valoare deosebită să-ți amintești de unde vii și să știi că Republica Moldova este țara ta, avem o cultură foarte frumoasă, tradiții. Este important să știi de unde ești, deoarece asta te face diferit”, a subliniat alpinistul moldovean.

Menționăm că, vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8 848 m deasupra nivelului mării. Se află în Munții Himalaya, la granița dintre Nepal și Tibet.

Primul moldovean care a reușit să ducă drapelul Republicii Moldova pe Everest este Andrei Carpenco. Datorită lui, țara noastră a devenit a 42-a țară din lume care a reușit această performanță.

Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

În mai 2019, drapelul țării a ajuns pe Everest datorită alpinistului Mircea Baciu.

Pe 23 mai 2021, moldoveanca Olga Țapordei a atins cel mai înalt vârf din lume, ea devenind astfel prima femeie din Republica Moldova care a urcat cel mai înalt munte de pe pământ.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

90 piscine,tratamente cu aur,șampanie toată ziua în camere de 100.000 de dolari în Dubai

90 piscine,tratamente cu aur,șampanie toată ziua în camere de 100.000 de dolari în Dubai Șampanie care curge gratuit, tratamente faciale din aur de 24 de...

OpenAI dezvăluie un instrument de detectare a imaginilor din DALL-E

OpenAI dezvăluie un instrument de detectare a imaginilor din DALL-E OpenAI, compania de inteligență artificială susținută de Microsoft care se află în spatele popularului generator...

Pfizer raportează decesul unui tânăr pacient în cadrul unui studiu de terapie genetică Duchenne

Pfizer raportează decesul unui tânăr pacient în cadrul unui studiu de terapie genetică Duchenne Un tânăr pacient a murit din cauza unui stop cardiac după...

Parchetul spaniol a cerut clasarea unui proces intentat cântăreţei Shakira pentru fraudă fiscală

Parchetul spaniol a cerut clasarea unui proces intentat cântăreţei Shakira pentru fraudă fiscală Parchetul spaniol a anunţat miercuri că a cerut clasarea unei proceduri judiciare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.