Premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, proclamă victoria secesioniştilor

Publicat:

Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminică seara victoria secesioniştilor la referendumul privind independenţa faţă de Spania, informează DPA. 

“Ne-am câştigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică”, a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniştrii săi. Rezultatele vor fi cunoscute în zilele următoare şi vor fi comunicate parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede că în cazul unui vot popular în favoarea secesiunii, va urma o declaraţie de independenţă.


Premierul catalan nu a oferit cifre, dar a dat de înţeles că marea majoritate a răspuns “da” la întrebarea supusă referendumului: “Doriţi să fie Catalonia un stat independent, sub formă de republică?”. “Uniunea Europeană nu mai poate continua să-şi întoarcă privirea”, a susţinut Puigdemont.

Autorităţile provinciale nu au precizat nici câţi dintre cei aproximativ 5,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot din provincie s-au prezentat la urne, iar un purtător de cuvânt al guvernului regional de la Barcelona a declarat că nu se ştie cât va dura numărătoarea voturilor.

Ca urmare a ciocnirilor între susţinătorii referendumului şi poliţia spaniolă, 844 de persoane au solicitat duminică îngrijiri medicale, potrivit datelor sistemului medical din Catalonia, preluate de AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.