Premierul ceh susţine dreptul Kievului de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei

Publicat:

Premierul ceh susţine dreptul Kievului de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei

Guvernul ceh a reacţionat favorabil la apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ca ţările occidentale să permită Ucrainei să folosească armele pe care i le oferă pentru ca Kievul să poată lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei, relatează dpa, potrivit stiripesurse.ro.

“Fiind o ţară atacată, Ucraina are cu siguranţă tot dreptul de a folosi toate mijloacele de apărare”, a declarat marţi premierul ceh Petr Fiala la Praga, descriind poziţia ca fiind “pur şi simplu logică”.


Citeşte şi: 20 de mii de elevi vor beneficia de rechizite din partea României – Stiripesurse.md

Atacurile asupra unor ţinte militare de pe teritoriul rus de către Ucraina sunt acoperite de dreptul internaţional ca parte a autoapărării sale, consideră experţi în legile războiului. Însă unele ţări occidentale care sprijină Ucraina, precum Germania, sunt reticente în legătură cu acest pas. Acestea se tem că dacă vor permite Kievului să folosească armele furnizate de ele pentru a ataca teritoriul rusesc, Moscova va considera că ele devin parte directă implicată în război.

Premierul ceh susţine dreptul Kievului de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei

Sprijinul militar suplimentar pentru Ucraina este subiectul unei cine de lucru la Praga marţi seara, la care premierul ceh a invitat reprezentanţi ai mai multor state partenere NATO, precum şi pe premierul ucrainean Denîs Şmîhal.

Preşedintele polonez Andrzej Duda, premierul danez Mette Frederiksen şi premierul olandez Mark Rutte se numără printre oficialii aşteptaţi să participe la eveniment.

Fiala a spus că Ucraina se confruntă cu un moment periculos în condiţiile în care forţele ruse lansează atacuri peste graniţa cu Ucraina la nord de Harkov, încercând să deschidă un nou front de luptă.

Premierul ceh a afirmat că discuţiile de la Praga se vor concentra pe eliminarea oricăror obstacole rămase în calea livrărilor de arme occidentale şi pe o coordonare mai bună a acestora.

Republica Cehă conduce o iniţiativă care prevede procurarea a 800.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina din ţări din afara Uniunii Europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

1.000 km în 12 zile: Performanța incredibilă a unei femei la 52 de ani. „Suntem limitați doar de propria gândire”

1 000 km în 12 zile: O femeie a reușit o performanța incredibilă la 52 de ani. „Suntem limitați doar de propria gândire”: Natalie Dau,...

Cărți vechi și documente inedite la expoziția dedicată memoriei teologului Avva Paul Mihail deschisă la Biblioteca Națională

Cărți vechi și documente inedite la expoziția dedicată memoriei teologului Avva Paul Mihail deschisă la Biblioteca Națională Teologul, memoralistul și istoricul român Avva Paul Mihail...

Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european

Canotorul, Serghei Tarnovschi a devenit campion european Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european, rezervat seniorilor. Sportivul a cucerit medalia de aur în proba de canoe...

Zelenski: Rusia şi liderii săi ‘nu sunt pregătiţi pentru o pace justă’

Zelenski: Rusia şi liderii săi 'nu sunt pregătiţi pentru o pace justă' Rusia şi liderii săi "nu sunt pregătiţi pentru o pace justă", a acuzat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.