Premierul polonez: UE trebuie să se transforme într-un ‘bastion’ împotriva ‘agresiunii şi haosului’

Publicat:

Premierul polonez: UE trebuie să se transforme într-un ‘bastion’ împotriva ‘agresiunii şi haosului’

Premierul polonez Donald Tusk a pledat miercuri pentru o Uniune Europeană care să se transforme într-un “bastion” împotriva “agresiunilor, haosului şi dezordinii” foarte reale în contextul agresiunii ruse în Ucraina, relatează AFP.

“Uniunea Europeană trebuie să devină un bastion. Asta e realitatea. Nu este alegerea noastră. Viaţa este cea care a ales acest rol pentru Europa”, a declarat Tusk miercuri, într-un discurs de deschidere a campaniei electorale pentru alegerile europene a partidului său centrist pro-european (KO), potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

“Trebuie să ne apăram eficient cerul, pământul şi graniţele noastre împotriva agresiunii, haosului, dezordinii”, a spus el.

Şeful guvernului polonez a subliniat necesitatea unei cooperări europene în mai multe domenii, inclusiv protecţia frontierelor, lupta împotriva imigraţiei ilegale, armamentul colectiv şi “responsabilitatea comună pentru securitate”, cu “o cupolă de fier” antirachetă şi antiaeriană care să protejeze întreaga Europă, nu doar UE, ci şi Regatul Unit şi Norvegia.

Dând exemplul Israelului, care a reuşit să se protejeze în proporţie de 90% de atacul aerian iranian, prin investiţii foarte importante în sistemul său de apărare, Tusk a estimat că astfel de cheltuieli nu trebuie considerate ca “o adăugire la politicile europene”.

“Aceasta trebuie să fie însăşi esenţa finanţării nevoilor Uniunii Europene pentru următorii cinci ani”, a insistat el.

Într-un interviu acordat presei europene la sfârşitul lunii martie, Tusk a avertizat că Europa a intrat deja în “era de dinainte de război”.

Mai mult, şeful guvernului polonez a estimat miercuri că serviciile ruse şi belaruse încearcă “din ce în ce mai activ” să influenţeze mersul lucrurilor în Europa.

“Avem tot mai multe dovezi că ruşii vor dori să se amestece în diferite moduri, inclusiv prin violenţă, în procesul electoral european”, a mai spus el.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

“Uneori am impresia că ruşii înţeleg importanţa acestor alegeri mai bine decât unii dintre noi”, a adăugat el, făcând apel la o prezenţă cât mai mare la alegeri.

El a avertizat, de asemenea, împotriva “candidaţilor dreptei radicale” care, în opinia sa, “vor răspândi idei anti-ucrainene, anti-europene şi din ce în ce mai pro-ruse”.

“Nu putem lăsa Polonia şi Europa în mâinile nebunilor sau a trădătorilor”, a conchis el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Agenția Proprietății Publice propune extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la Aeroport

Agenția Proprietății Publice propune extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la Aeroport Agenția Proprietății Publice propune extinderea termenului de transmitere în chirie...

Primăria Chișinău va transmite în direct slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”

Primăria Chișinău va transmite în direct slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” Primăria Chișinău va transmite în direct slujba de Înviere de...

17 treceri ilegale ale frontierei în ultimele 24 de ore; Aproape 30.000 de persoane au intrat în Republica Moldova

17 treceri ilegale ale frontierei în ultimele 24 de ore; Aproape 30.000 de persoane au intrat în Republica Moldova În punctele de trecere a frontierei...

Mărturii ale soldaților ucraineni care au fost nevoiți să se retragă din calea forțelor ruse

Mărturii ale soldaților ucraineni care au fost nevoiți să se retragă din calea forțelor ruse În confruntarea cu forțele rusești mult mai bine echipate, nici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.