Premierul spaniol promite că noul său guvern de coaliţie va respecta ‘disciplina bugetară’

Publicat:

Premierul spaniol Pedro Sanchez a promis miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că noul său guvern de coaliţie cu formaţiunea de stânga radicală Podemos va respecta “disciplina bugetară”, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Vom respecta tot timpul disciplina bugetară şi o gestionare sănătoasă a finanţelor publice. De aceea, ne menţinem angajamentul de a reduce nivelul deficitului public şi al datoriei publice”, a spus prim-ministrul socialist.


Citește și : Trump îi cere Gretei Thunberg să se concentreze pe poluarea altor state, nu pe cea a Americii

Sanchez este de săptămâna trecută la conducerea unui guvern de coaliţie fără precedent cu Podemos, care a prevăzut creşterea cheltuielilor publice şi a salariului minim, deja majorate cu 22% în 2019.

Noul executiv a anunţat deja în ultimele zile o creştere a pensiilor (+0,9% în 2020) şi a salariilor funcţionarilor (+2%). Guvernul a promis de asemenea să majoreze taxele pentru contribuabilii care câştigă mai mult de 130.000 de euro pe an.

Spania mizează în prezent pe un deficit public de 2% din PIB în 2019 şi vizează o reducere la 1,7% în 2020. Guvernul a anunţat totuşi recent că vrea să renegocieze obiectivele de deficit cu noua Comisie Europeană pentru următorii ani.

În privinţa datoriei publice, aceasta s-a ridicat la 97,8% din PIB în al treilea trimestru din 2019. Obiectivul guvernului pentru 2019 este de 96,1%.

Citește și : Şeful Statului Major francez vorbeşte despre asasinarea lui Soleimani: ‘Nu a fost o idee bună!’

Hotărât să menţină disciplina bugetară, guvernul lui Sanchez se confruntă cu o creştere economică lentă, care este totuşi peste media din zona euro.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus luni previziunile de creştere pentru Spania la 1,6% pentru 2020 şi 2021.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.