Premiul Pritzker 2018 a fost decernat arhitectului indian Balkrishna Doshi

Publicat:

Premiul Pritzker 2018 pentru cel mai bun arhitect, echivalentul premiului Nobel pentru ştiinţe, a fost decernat miercuri la Chicago arhitectului indian Balkrishna Doshi, relatează EFE.

Tom Pritzker, preşedintele Fundaţiei Hyatt, care sponsorizează prestigiosul premiu de arhitectură Pritzker, l-a desemnat câştigător pe Balkrishna Doshi pentru talentul său de “a interpreta arhitectura şi a o transforma în construcţii care respectă cultura orientală şi care, în acelaşi timp, ameliorează calitatea vieţii în India”, conform agerpres.


Arhitect, planificator urban şi profesor timp de 70 de ani, juriul l-a recunoscut pe Doshi (născut în 1927, în oraşul Pune) pentru “excepţionala sa arhitectură”, “angajamentul şi dedicaţia faţă de ţara sa şi comunitate”, pentru “influenţa sa ca profesor” şi pentru că a fost mereu “un exemplu pentru profesionişti, studenţi şi întreaga lume”.

Citește și : Comisia Europeană : Reformele în desfăşurare ale legilor justiţiei riscă să afecteze independenţa sistemului judiciar din România

Înfiinţat în 1979, la initiaţiva Fundaţiei Hyatt, sponsorizată de familia Pritzker, o veche familie de antreprenori din Chicago, premiul constă într-un cec de 100.000 de dolari şi o medalie de bronz. Premiul se acordă in fiecare an unui arhitect în viaţa, a cărui operă demonstrează talentul, viziunea şi angajamentul şi care au adus contribuţii importante în arhitectură.

“Lucrările mele sunt o extensie a propriei vieţi, a filosofiei şi a viselor mele, care m-au ajutat să proiectez o cameră a comorilor pentru spiritul meu arhitectural”, a declarat Doshi, în vârstă de 90 de ani, care a mărturisit că îi datorează acest premiu maestrului său Le Corbusier, cu care a lucrat în anii 50.

“Învăţămintele sale m-au determinat să-mi chestionez identitatea şi m-au obligat să descopăr noi expresii contemporane adoptate la nivel regional pentru a dezvolta un habitat holistic sustenabil”, a declarat Doshi într-un comunicat difuzat de Fundaţia Hyatt.

El a mulţumit, de asemenea, cu “umilinţă” pentru această recunoaştere atât de “înduioşătoare adusă muncii sale”. “Acest lucru îmi reafirmă crezul că viaţa este împlinită când stilul de viaţă şi arhitectură se contopesc”, a spus arhitectul indian.

Profesorul Doshi a spus că designul “transformă adăposturile în case, locuinţele în comunităţi şi oraşele în magneţi ai oportunităţilor”, a subliniat Tom Pritzker la anunţarea laureatului premiului pe anul 2018, care se va decerna într-o ceremonie ce va avea loc la Toronto (Canada) pe 16 mai.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.