X

Preşedinta CICR: Războiul din Gaza a distrus ‘orice sentiment de umanitate împărtăşită’

Preşedinta CICR: Războiul din Gaza a distrus ‘orice sentiment de umanitate împărtăşită’

Războiul din Gaza a distrus “orice sentiment de umanitate împărtăşită”, a deplâns sâmbătă preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), cerând încetarea ostilităţilor, eliberarea ostaticilor şi acces la deţinuţii palestinieni, informează AFP.

După cinci luni de război între Israel şi Hamas, “situaţia din Fâşia Gaza se degradează de la oră la oră. Nu există niciun loc unde să te poţi duce. Numărul de morţi în rândul civililor şi detenţia ostaticilor sunt şocante şi inacceptabile”, a declarat preşedinta CICR, Mirjana Spoljaric, într-un comunicat, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Bașcana de la Comrat despre discuțiile referitoare la „arestarea” sa

“Acest război brutal a distrus orice sentiment de umanitate împărtăşită”, a adăugat ea.

În faţa acestor “suferinţe profunde”, CICR a lansat trei apeluri urgente. Organizaţia cu sediul la Geneva cere “o încetare a ostilităţilor”, pentru a facilita munca lucrătorilor umanitari.

CICR îşi reiterează de asemenea cererea de a fi autorizat să viziteze ostaticii luaţi de Hamas în timpul atacului fără precedent al acestei mişcări palestiniene islamiste pe teritoriul israelian pe 7 octombrie, precum şi eliberarea lor “necondiţionată”.

De asemenea, Spoljaric a cerut să fie respectate demnitatea, securitatea şi nevoile medicale ale ostaticilor.

Nu în ultimul rând, potrivit Mirjanei Spoljaric, “deţinuţii palestinieni trebuie trataţi cu umanitate şi autorizaţi să comunice cu familiile lor”. “CICR trebuie să fie informat (de detenţia lor) şi autorizat să facă vizite palestinienilor deţinuţi de Israel”, a adăugat ea.

Preşedinta CICR a amintit că, “în calitate de putere ocupantă, Israelul trebuie să răspundă nevoilor fundamentale ale populaţiei sau să faciliteze transportul sigur şi fără piedici de ajutor umanitar”.

Citeşte şi:  VIDEO: Șor cu datorii la oameni: „Nu s-au dat pentru cei care au stat cu „palatka” în centru…”

În timpul atacului fără precedent de atunci, terorişti din Hamas au ucis – potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor informaţii oficiale israeliene – 1160 de oameni, majoritatea civili, şi au luat circa 250 de ostatici, care au fost duşi în Gaza. Autorităţile israeliene apreciază că pe teritoriul controlat de Hamas se mai află acum 130 de ostatici, dintre care 31 ar putea fi morţi.

Ca represalii la atac, Israelul a bombardat Gaza şi a lansat o ofensivă terestră, iar conform ministerului sănătăţii controlat de Hamas operaţiunile militare au dus la pierderea a 30.800 de vieţi, în special în rândul civililor palestinieni.

Tags: GazahamasisraelMirjana Spoljaricrazboi
Externe