Președinta Georgiei îi cere președintelui Macron să vină la Tbilisi

Publicat:

Președinta Georgiei îi cere președintelui Macron să vină la Tbilisi

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, care s-a opus prin veto legii criticate a “influenței străine”, i-a cerut sâmbătă președintelui francez, Emmanuel Macron, să vină la Tbilisi pentru a “scoate definitiv Caucazul (…) de sub influența rusă”, notează AFP, scrie Agerpres.

“Să vină!”, a cerut ea, referindu-se la liderii Uniunii Europene, transmite sursa.


“Emmanuel Macron mi-a promis practic încă de la alegerea mea, în 2018, că va veni. Trebuie să o facă înainte de începerea campaniei electorale (pentru alegerile legislative din Georgia) în septembrie”, a spus președinta, în conflict deschis cu guvernul, într-un interviu pentru jurnalul La Tribune Dimanche.

“Că Franța nu este prezentă este o aberație. Spun asta în termeni foarte clari. I-am scris președintelui Macron, îl aștept pentru ziua independenței Georgiei, 26 mai”, a spus Salome Zurabișvili, care este fost diplomat francez.

Citește și: Răzbunarea lui Putin după ce rușii au fost excluși de la Jocurile Olimpice. Liderul de la Kremlin îi dă replica lui Macron

“Nu numai Georgia este în joc, ci este vorba de eliberarea definitivă a Caucazului de mentalitățile jugului sovietic și influenței ruse”, a subliniat ea.

Președinta proeuropeană a anunțat sâmbătă că s-a opus prin veto legii care a suscitat proteste masive în această țară din Caucaz. Dar partidul la putere, “Visul georgian”, dă asigurări că dispune de suficiente voturi în parlament pentru adoptarea definitivă a textului.

Detractorii legii, votată marți, o văd ca pe o încercare de a deturna Georgia de Europa pentru a o antrena spre Rusia. NATO, Comisia Europeană și ONU au condamnat-o.

Legea impune ONG-urilor sau media a căror finanțare provine în proporție de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca “organizație care urmărește interesele unei puteri străine” și să se supună unui control administrativ.

“Nimeni aici nu vrea să intre într-o confruntare cu Rusia. Este foarte important pentru viitorul Europei, inclusiv pentru o Europă a securității. Aici, este Marea Neagră, zonă de tranzit energetic și de comunicații”, a ținut să adauge șefa statului.

Vetoul prezidențial “nu va schimba nimic. Cu toate acestea, este foarte important. (…) Sunt într-un fel vocea acestei societăți care spune nu acestei legi”, a justificat ea.

Georgia, fostă republică sovietică, este candidat oficial la aderarea la UE din decembrie 2023 și aspiră, de asemenea, să devină membru al NATO.

Salome Zurabișvili a făcut însă apel la calm. “Nimeni aici nu vrea să se îndrepte spre instabilitate”, a asigurat ea.

“Legea va fi adoptată (…). Nu putem continua să manifestăm. Să luăm notă și să trecem la următoarea fază. Într-o democrație, la urne trebuie decis viitorul”, a mai spus președinta Georgiei.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cristian Prepeliță, candidat la funcția de procuror, cere recuzarea unui membru CSP

Cristian Prepeliță, candidat la funcția de procuror, cere recuzarea unui membru CSP Consiliul Superior al Procurorilor îi intervievează, astăzi, pe candidații la funcțiile de procuror...

Mihai Popșoi va participa la Summitul NATO de la Washington

Mihai Popșoi va participa la Summitul NATO de la Washington Ministrul de Externe Mihai Popșoi va participa la acest eveniment în scopul consolidării relațiilor cu...

Moldova va găzdui reuniunea Constituenței FMI și a Băncii Mondiale, în perioada 10-12 iulie

Republica Moldova va găzdui, în perioada 10-12 iulie, reuniunea Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale. Evenimentul, organizat de Banca Națională a Moldovei...

Peste 75 la sută dintre grădinițele din R.Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii

Peste 75 la sută dintre grădinițele din R.Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.