Preşedinta peruană Dina Boluarte cere parlamentului să devanseze pentru decembrie 2023 alegerile generale

Publicat:

Preşedinta peruană Dina Boluarte a cerut vineri parlamentului să devanseze pentru decembrie 2023 alegerile generale, al căror calendar fusese deja modificat pentru aprilie 2024, pentru a da curs unei revendicări a manifestanţilor şi a încerca să scoată Peru din criza profundă, informează AFP, potrivit agerpres.  

“Vom supune acest proiect de lege atenţiei miniştrilor pentru a devansa alegerile generale pentru decembrie 2023”, a declarat pe aeroportul din Lima Dina Boluarte, preşedintă interimară după destituirea, la începutul lui decembrie, de către parlament, a fostului preşedinte ales Pedro Castillo, destituire ce a dus la manifestaţii violente soldate cu cel puţin 46 de morţi.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

Atunci când funcţia de preşedinte a fost preluată de Boluarte, care era vicepreşedintă, calendarul electoral era fixat pentru 2026, adică la sfârşitul mandatului pe care ar fi trebuit să-l încheie predecesorul său.

Însă, pentru a stăvili nemulţumirile la începutul lor, Boluarte a propus parlamentului să devanseze alegerile prezidenţiale şi legislative pentru aprilie 2024. Un prim vot în parlamentul monocameral, pe 20 decembrie, a validat proiectul de lege şi un al doilea vot urma să aibă loc.

“Cu toate acestea, protestele continuă, există şi mai multe blocaje şi violenţă”, a recunoscut Boluarte vineri.

Mai multe rute sunt blocate în Peru, care începe să se confrunte cu penurii şi cu o explozie a preţurilor. Ţara sud-americană este în impas, iar bijuteria turismului său, Machu Picchu, şi-a închis porţile.

Manifestaţiile continuă zilnic şi protestatarii cer neîncetat demisia imediată a preşedintei şi a parlamentului, precum şi înfiinţarea unei Adunări Constituante.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

Această criză reflectă mai ales enorma prăpastie dintre capitală şi provinciile sărace, în special regiunea andină din sud, care îl susţineau pe Castillo şi vedeau în alegerea lui o revanşă asupra a ceea ce ele consideră a fi dispreţul din partea capitalei Lima.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.