X

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a rostit un discurs în Statele Unite, cu riscul de a provoca furia Chinei (AFP)

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a rostit un discurs luni la Los Angeles, în timpul unei escale în Statele Unite în drum spre America Latină, cu riscul de a provoca furia Chinei, relatează marţi France Presse, potrivit agerpres.

În acest discurs, susţinut la biblioteca prezidenţială Ronald Reagan, Tsai Ing-wen, care era în drum spre Paraguay, a apărat valorile democratice, în ciuda protestelor Beijingului care a cerut Washingtonului la sfârşitul lunii iulie să oprească tranzitul liderului taiwanez prin Statele Unite.

Citește și : Un tânăr afgan solicitant de azil a înjunghiat patru persoane în sud-vestul Franței

“Vrem să promovăm stabilitatea şi pacea la nivel regional, respectând interesele naţionale, libertatea şi democraţia”, a declarat ea.

China comunistă consideră Taiwanul ca parte integrantă a teritoriului său, chiar dacă insula este condusă în mod independent de un regim rival din 1949. Dar Beijingul refuză să recunoască suveranitatea acesteia şi interzice partenerilor săi – în numele principiului “unei singure Chine” – să aibă relaţii diplomatice cu Taipeiul.

Statele Unite menţin o relaţie ambiguă cu Taiwanul: deşi recunosc China populară din 1979, ele păstrează cu insula relaţii comerciale şi rămân aliatul ei militar, căruia îi vând arme, provocând iritarea autorităţilor comuniste.

Preşedintele SUA Donald Trump, care a provocat mânia Beijingului după alegerea sa la sfârşitul anului 2016 acceptând un apel telefonic din partea lui Tsai Ing-wen, a aprobat în acest an “Taiwan Travel Act” încurajând înalţi responsabili americani să se ducă în Taiwan pentru a se întâlni acolo cu omologii lor.

Întrebat de AFP, departamentul chinez responsabil cu Taiwanul a reiterat marţi opoziţia faţă de orice încercare de a promova independenţa insulei.

“Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei. Ne opunem ferm oricărei încercări de a crea ‘două Chine’, ‘o Chină şi un Taiwan’ sau ‘independenţei Taiwanului’ pe scena internaţională”, a declarat departamentul într-un comunicat.

De la venirea la putere în 2016 a lui Tsai Ing-wen, care refuză să recunoască “principiul unei singure Chine”, Beijingul şi-a accentuat presiunea economică, militară şi diplomatică asupra insulei.

Citește și : Irak: Cel puțin doi morți într-o explozie la Bagdad

Tags: america latinalos angelesRonald ReaganStatele UniteTsai Ing-wenwashington
Categorii: Știrile zilei