Preşedintele Adunării Generale a ONU, Volkan Bozkir, denunţă ineficienţa Consiliului de Securitate

Publicat:

Preşedintele Adunării Generale a ONU, Volkan Bozkir, a denunţat luni ineficienţa Consiliului de Securitate, criticând “interesele concurente” ale membrilor săi, în deschiderea unei ample dezbateri asupra reformării acestei instanţe, informează AFP, potrivit agerpres.

“De nenumărate ori, Consiliul de Securitate a eşuat în responsabilitatea sa de a menţine pacea şi securitatea internaţionale”, a declarat fostul ministru turc, fără a oferi exemple concrete. “Interesele concurente ale membrilor săi şi recurgerea frecventă la dreptul de veto au limitat eficienţa Consiliului de Securitate”, a adăugat el.


Citește și : Preşedintele Parlamentului European o felicită pe Maia Sandu

Aceste critici la adresa unei instituţii care nu a fost reformată de decenii se adaugă celor formulate de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a estimat într-un interviu acordat luni mass-media Le Grand Continent că această instituţie “nu mai produce soluţii utile”.

“Chiar şi în cazul unora dintre cele mai urgente crize umanitare, Consiliul nu a putut aduce un răspuns oportun şi adecvat. Este un grav regres în raport cu principiile fondatoare ale ONU şi cu eforturile noastre pentru construirea unei lumi paşnice”, a continuat Volkan Bozkir. “Dacă ONU are nevoie de reforme mult mai profunde, este evident că reforma Consiliului de Securitate este un imperativ inevitabil, în acelaşi timp dificil şi esenţial”, a insistat el.

După declanşarea pandemiei de COVID-19 la începutul anului, Consiliul de Securitate a avut foarte puţine reuniuni consacrate virusului. El a avut nevoie de mai mult de trei luni pentru a depăşi divergenţele între SUA şi China pentru a putea adopta pe 1 iulie o rezoluţie ce îndeamnă la mai multă cooperare internaţională şi la susţinerea unui apel al secretarului general la un armistiţiu în ţările în conflict, pentru a facilita lupta împotriva pandemiei.

Citește și : Tot mai mulţi migranţi ajung în Cipru din Turcia

În timpul dezbaterii, cei 193 de membri ai ONU trebuie să discute despre recurgerea la dreptul de veto, privilegiul celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (SUA, China, Rusia, Franţa şi Regatul Unit), despre extinderea instanţei, despre reprezentativitatea regională şi metodele sale de lucru.

Consiliul de Securitate, care poate decide asupra unor sancţiuni internaţionale şi a unei recurgeri la forţă în lume, numără 15 membri: în afară de cei cinci membri permanenţi, zece membri nepermanenţi pentru un mandat de doi ani, dintre care jumătate sunt reînnoiţi în fiecare an.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ciupercile magice acţionează prin ‘dizolvarea’ temporală a reţelei neuronale responsabile de sentimentul de sine

Ciupercile magice acţionează prin 'dizolvarea' temporală a reţelei neuronale responsabile de sentimentul de sine Psilocibina, compusul chimic care face ca unele ciuperci să fie numite...

Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur

Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur Mercur ar putea avea un strat gros, format din...

Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor (studiu)

Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor (studiu) Omniprezente în mediu, microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor, ajungând în număr mare în fileurile pe care le...

Poliţia din Germania a reţinut un bărbat suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift

Poliţia din Germania a reţinut un bărbat suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift Poliţia germană a reţinut un american suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.