Preşedintele algerian Bouteflika promite că, dacă va fi reales, va organiza alegeri anticipate la care nu va mai candida

Publicat:

Preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika s-a angajat că, dacă va fi reales la scrutinul din aprilie, nu îşi va duce la capăt mandatul şi se va retrage după alegeri prezidenţiale anticipate, pe care le-ar organiza în cel mult un an şi a căror dată ar urma să fie fixată printr-o “conferinţă naţională”, relatează AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

Într-o scrisoare transmisă şi citită duminică seară la televiziunea naţională, preşedintele Bouteflika şi-a confirmat candidatura pentru al cincilea mandat la alegerile de la 18 aprilie, care a declanşat mişcări de contestare a puterii sale fără precedent de la alegerea sa prima dată la conducerea statului, în urmă cu 20 de ani.


Citește și : Trump: Statele Unite nu vor deveni niciodată o țară socialistă

“Dacă poporul algerian îşi reînnoieşte încrederea faţă de mine” la 18 aprilie, “îmi iau în mod solemn angajamentul, în faţa lui Dumnezeu şi a poporului algerian, să organizez alegeri prezidenţiale anticipate”, a căror dată va fi stabilită printr-o “conferinţă naţională” după scrutin, a anunţat Bouteflika în scrisoarea sa.

“Mă angajez să nu mai fiu candidat la aceste alegeri care ar asigura succesiunea mea în condiţii incontestabile de linişte, libertate şi transparenţă”, a adăugat şeful statului, care a mai spus că a “ascultat şi auzit strigătul din inimă al manifestanţilor şi în special al miilor de tineri care m-au interpelat asupra viitorului patriei noastre”.

Aceşti tineri “au exprimat o îngrijorare de înţeles în faţa incertitudinilor care îi animă. Am sarcina şi dorinţa de a uşura inimile şi spiritele compatrioţilor mei” şi de a le răspunde la “cerinţa lor fundamentală (…), schimbarea sistemului”, a continuat preşedintele algerian, ales pentru prima dată în 1999 şi reales fără întrerupere de atunci.

“Conferinţa naţională” ar urma “să dezbată, să elaboreze şi să adopte reforme politice, instituţionale, economice şi sociale, înainte de a constitui soclul noului sistem”, a indicat Bouteflika.

Directorul său de campanie, Abdelghani Zaalane, a depus duminică la Consiliul Constituţional documentele pentru candidatura lui Bouteflika pentru al cincilea mandat de preşedinte, în ultima zi când se mai putea face acest lucru.

Bouteflika a fost spitalizat în urmă cu o săptămână în Elveţia, iar întoarcerea sa nu a fost încă anunţată.

În acelaşi timp, principalul adversar al preşedintelui, Ali Benflis, a decis să nu se prezinte la scrutin, potrivit unui responsabil al partidului său.

Fost prim-ministru al lui Bouteflika între 2000 şi 2003 şi fost secretar general al Frontului de Eliberare Naţională (FLN), fost partid unic şi formaţiunea şefului statului, Benflis s-a desprins de acesta refuzând să îi susţină al doilea mandat.

Mii de persoane, în majoritate studenţi, au manifestat duminică în capitala Alger şi în mai multe alte oraşe pentru a protesta împotriva unei noi candidaturi a preşedintelui în vârstă de 82 de ani.

Poliţia algeriană a folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe studenţii care protestau în apropierea Consiliul Constituţional la Alger, instituţia care se ocupă de înscrierea candidaturilor la alegeri.

Proteste masive au izbucnit în Algeria după ce Bouteflika şi-a anunţat luna trecută intenţia de a încerca să obţină un al cincilea mandat la scrutinul prezidenţial de la 18 aprilie.

Unele partide de opoziţie au spus că vor boicota votul ca protest împotriva candidaturii.

Bouteflika se află la conducerea Algeriei din 1999. El a suferit un atac cerebral în 2013 şi apare rar în public. Condiţia sa fizică pentru a mai sta la putere a fost pusă sub semnul întrebării încă de la scrutinul din 2014, pe care l-a câştigat.

Citește și : Summitul Trump-Kim de la Hanoi este un „succes”, afirmă John Bolton

El este singurul preşedinte din Africa de Nord care a scăpat de revoltele pro-democraţie din timpul Primăverii Arabe, care au început în Tunisia vecină în 2010.

La acel moment, guvernul său a reuşit să limiteze protestele pro-democraţie prin promisiuni de reformă şi de creşteri salariale, finanţate din veniturile din petrol şi gaze ale ţării.

Însă în ultimii ani situaţia financiară a Algeriei a fost afectată la rândul său de scăderea globală a preţurilor la petrol.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.