Preşedintele Bulgariei va pilota un avion de vânătoare în Franţa

Publicat:

Preşedintele bulgar Rumen Radev, fost pilot de vânătoare, va pilota miercuri un avion Rafale în cadrul unei vizite oficiale în Franţa, relatează AFP, citând o sursă apropiată dosarului, potrivit agerpres.

Radev (54 de ani), general de aviaţie şi comandantul Forţelor aeriene bulgare din 2014 până în 2016 înainte de alegerea sa în cea mai înaltă funcţie în stat, a efectuat deja un examen medical în Bulgaria, dar va trebui să mai facă unul suplimentar la baza aeriană Saint-Dizier (est), unde va fi organizat zborul.


Citeşte şi: Trei bărbaţi sunt acuzaţi de ASASINAREA jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia

Preşedintele bulgar ‘va zbura cu dublă comandă cu un instructor, care va efectua decolarea şi aterizarea, dar care îi va oferi maneta la un moment dat în timpul zborului’, a detaliat sursa citată.

‘Va fi un avion cu două locuri, unul în spatele celuilalt. Eu interpretez acest lucru ca pe un dar important de la preşedintele (Emmanuel) Macron. El mi-a propus. Nu se putea refuza o astfel de propunere’, a declarat Radev postului de radio bulgar BNR.

Rumen Radev, ales cu sprijinul social-democraţilor, a fost primit luni, la Paris, de către preşedintele francez.

Este rar ca un şef de stat să fie invitat de Palatul Elysee să zboare la bordul unui avion de vânătoare francez, acest privilegiu fiind de obicei propus miniştrilor apărării străini.

Citeşte şi: Trump pune gaz pe foc în Orientul Mijlociu: ‘Va aduce haos în regiune!’

Confruntată cu un parc aerian învechit, Bulgaria, ţară membră a NATO din 2004, a decis în iunie 2016 să cumpere opt avioane de luptă – noi sau folosite – pentru o valoare maximă de 770 milioane de euro.

Dar procedura nu a reuşit până acum: în timp ce guvernul anterior a optat pentru aparate noi Gripen suedeze la începutul anului, noul guvern examinează în prezent posibilitatea achiziţionării unor F-16 americane sau Eurofighter.

Sofia doreşte de asemenea înlocuirea celor 16 MiG-29 şi a celor 20 Su-25 bulgare, toate de concepţie sovietică şi care în cea mai mare parte sunt astăzi consemnate la sol.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.