Preşedintele Consiliului European le cere liderilor UE să înceteze folosirea problemei migraţiei în scopuri politice

Publicat:

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat miercuri că a sosit timpul să fie rezolvată problema dificilă a Europei privind migraţia şi să se înceteze folosirea acestei chestiuni în scopuri politice, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Problema migraţiei va domina primele discuţii ale liderilor UE la summitul lor informal de la Salzburg (Austria).


Citește și : Un ‘adjunct’ al şefului grupării Stat Islamic a fost condamnat la moarte prin spânzurare în Irak

”În această seară, le voi cere liderilor să înceteze jocul de a mai da vina pe migraţie”, a declarat Tusk presei. ”Nu mai putem să fim împărţiţi între cei care doresc rezolvarea problemei fluxurilor de migranţi ilegali şi cei care vor să folosească această problemă în scopuri politice”, a adăugat el.

Deşi numărul de nou-sosiţi în sudul Europei în acest an a scăzut sub nivelurile înregistrate în 2015 şi 2016, problema migraţiei a revenit pe agenda politică în ultimele luni.

Italia, Austria şi mai multe ţări central-europene susţin că singura cale de a opri migraţia ilegală este întărirea graniţelor externe ale Uniunii Europene, opunându-se tentativelor de redistribuire a solicitanţilor de azil în cadrul UE.

Alte guverne doresc soluţionarea problemei migraţiei de teamă că aceasta va ajuta partidele populiste să obţină rezultate bune la alegerile europene din 2019.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a afirmat, într-un interviu în cotidianul austriac Der Standard, că unele ţări ale UE care înregistrează un aflux mare de migranţi, precum Italia, Spania şi Grecia, ezită încă în legătură cu propunerea Comisiei Europene de extindere a autorităţii agenţiei pentru frontierele europene Frontex.

Citește și : Donald Tusk vrea organizarea unui summit special pe tema Brexit în luna noiembrie

Potrivit lui Kurz, aceste ţări sunt preocupate nu numai în legătură cu apărarea drepturilor lor privind suveranitatea, ci şi în ce priveşte planurile de îmbunătăţire a înregistrării migranţilor care ajung pe ţărmurile lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.