Preşedintele irakian este favorabil alegerilor anticipate, în timp ce premierul ameninţă cu demisia dacă situaţia se complică

Publicat:

Prim-ministrul Mustafa al-Kadhimi a declarat marţi că va “elibera postul” dacă situaţia politică complicată din Irak continuă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Luni, al-Kadhimi a suspendat sesiunile cabinetului până la noi ordine, după ce protestatarii au pătruns în sediul guvernului.


Citeşte şi: A murit Mihail Gorbaciov! Avea 91 de ani! – Black News

Preşedintele irakian Barham Saleh a estimat marţi că organizarea de alegeri legislative anticipate va face posibilă ieşirea din criză a ţării, zguduită în ultimele 24 de ore de luptele soldate cu morţi între facţiunile politice rivale, transmite AFP.

“Organizarea de noi alegeri anticipate (…) cu un consens naţional reprezintă o cale de ieşire din această criză copleşitoare”, a spus Saleh într-un discurs televizat. Un astfel de vot ar “garanta stabilitatea politică şi socială şi ar răspunde aspiraţiilor irakienilor”, a adăugat el, fără a propune o dată pentru scrutin.

Înaintea organizării alegerilor legislative, parlamentul trebuie mai întâi dizolvat. Dizolvarea necesită însă un vot cu majoritate absolută din partea deputaţilor, conform Constituţiei. Ea poate fi solicitată de o treime din parlamentari sau de premier cu acordul preşedintelui ţării.

Discursul preşedintelui Barham Saleh a venit la câteva ore după încheierea ciocnirilor soldate cu morţi care au avut loc la Bagdad între susţinătorii liderului şiit Moqtada Sadr, pe de o parte, şi forţele de securitate şi Hachd al-Chaabi, foşti paramilitari integraţi în forţele de ordine, de cealaltă parte.

Un număr de 30 de susţinători ai lui Moqtada Sadr au fost ucişi în aceste lupte, care s-au încheiat după ce liderul religios şi politic le-a ordonat susţinătorilor săi să se retragă din Zona Verde, un perimetru ultrasecurizat din centrul Bagdadului în care se află ambasade şi instituţii guvernamentale.

Aceste ciocniri au fost punctul culminant al crizei pe care o traversează Irakul după alegerile legislative din octombrie 2021, câştigate de Moqtada Sadr.

Citeşte şi: Szijjarto: Europa se va confrunta cu ‘riscuri imprevizibile’ dacă războiul nu se termină curând în Ucraina – Black News

Liderii facţiunilor politice nu reuşesc să se pună de acord cu privire la numirea unui nou premier. Prin urmare, Irakul nu are nici un nou guvern, nici un nou preşedinte după desfăşurarea scrutinului.

Pentru a ieşi din criză, Moqtada Sadr şi Cadrul de Coordonare sunt de acord asupra unui punct: necesitatea organizării de noi alegeri. Dacă Moqtada Sadr insistă asupra dizolvării înainte a a parlamentului, rivalii săi vor mai întâi numirea unui guvern.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.