Preşedintele iranian ordonă deschiderea unei anchete asupra violenţelor petrecute în oraşul Zahedan; bilanţ de cel puţin 82 de morţi (Amnesty)

Publicat:

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a ordonat joi deschiderea unei anchete asupra violenţelor petrecute săptămâna trecută în oraşul Zahedan din sud-estul ţării, care s-au soldat cu circa 20 de morţi potrivit unui bilanţ oficial, relatează AFP, potrivit agerpres

“După recentele evenimente de la Zahedan, capitala provinciei Sistan-Balucistan, ministrul de interne Ahmad Vahidi s-a deplasat joi la faţa locului din ordinul preşedintelui, pentru o anchetă aprofundată asupra originilor şi cauzelor” violenţelor de la 30 septembrie, a anunţat site-ul preşedinţiei într-un comunicat.


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Potrivit unui ultim bilanţ difuzat de media iraniene în acea zi, circa 20 de persoane au fost ucise, între care şase membri ai forţelor de ordine, printre care şi şeful din provincie al serviciului de informaţii al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

Iniţial, autorităţile au vorbit despre înfruntări între forţe de ordine şi “terorişti” la Zahedan, precizând că trei comisariate au fost atacate. Şi potrivit agenţiei iraniene Tasnim, grupul rebel sunit Jaish al-Adl, activ în regiune, a revendicat un atac asupra unui comisariat.

Însă un influent lider al minorităţii musulmane sunite din Sistan-Balucistan, Molavi Abdol Hamid, a alertat săptămâna trecută asupra unor tensiuni la Zahedan după o “afacere de viol al unei adolescente de către un poliţist”.

Miercuri, pe site-ul său, Molavi Abdol Hamid a respins “orice implicare a Jaish al-Adl sau a oricărui alt grup” în violenţele de la Zahedan.

Potrivit lui, vineri seară, “un grup de militari, pe jos şi la bordul unor autovehicule, a deschis focul asupra unor oameni adunaţi în jurul unei moschei, ucigând şi rănind mai mulţi tineri”.

“Unul dintre tineri, care deţinea o armă, a ripostat pentru a apăra moscheea şi a tras asupra maşinilor fără a şti cine erau ocupanţii”, a adăugat el.

Acest prelat a făcut apel la guvern să deschidă “o anchetă imparţială şi echitabilă”, după ce a denunţat “tiruri asupra unor civili neînarmaţi”.

Frontalieră cu Pakistanul şi Afganistanul, provincia Sistan-Balucistan este o regiune săracă, devenită frecvent teatrul atentatelor sau acroşajelor între forţele de ordine şi grupuri armate.

Violenţele de la Zahedan au survenit într-un moment în care Iranul este teatrul unor manifestaţii de amploare după moartea, pe 16 septembrie, a unei tinere kurde iraniene de 22 de ani, după arestarea sa de către poliţia moravuri care i-a reproşat încălcarea codului vestimentar strict al Republicii islamice pentru femei.

Între timp, ONG-ul Amnesty International (AI) a anunţat, joi, că cel puţin 82 de persoane au fost ucise de vineri în reprimarea manifestaţiilor care au izbucnit la Zahedan.

“Forţele de securitate iraniene au ucis ilegal cel puţin 66 de persoane, între care copii, şi au rănit sute după ce au deschis focul cu gloanţe reale, bile de plumb şi gaze lacrimogene asupra manifestanţilor, trecătorilor şi credincioşilor”, cu prilejul manifestaţiilor de la 30 septembrie din oraş, susţine AI.

De atunci, precizează Amnesty, “alte 16 persoane au fost ucise la Zahedan în incidente separate în cadrul reprimării continue a acestor manifestaţii”.

În plus, “elemente adunate de la militanţi, familiile victimelor, martorii oculari şi imaginile şi videoclipurile manifestanţilor sugerează că numărul real al morţilor de la Zahedan este susceptibil să fie şi mai ridicat”, adaugă ONG-ul, care precizează că “cel puţin trei copii” au murit de la 30 septembrie.

“Majoritatea victimelor au fost lovite cu gloanţe în cap, inimă, gât şi spate, ceea ce relevă o intenţie clară de a ucide sau de a răni grav”, precizează Amnesty International pe baza elementelor adunate.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

 

ONG-ul Iran Human Rights susţine şi el că manifestaţiile au fost declanşate de acuzaţiile potrivit cărora un şef al poliţiei din oraşul portuar Chabahar, din aceeaşi provincie, ar fi violat o adolescentă de 15 ani din minoritatea sunită balucă.

Acuzaţia ar fi fost făcută publică în septembrie de responsabilul cu rugăciunea de vineri în oraşul Rask, la sud de Zahedan, provocând proteste care s-au estins apoi în principalul oraş din regiune.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.