Preşedintele polonez compară atrocităţile de la Bucea cu masacrul lui Stalin de la Katyn

Publicat:

Preşedintele polonez Andrzej Duda a comparat joi abuzurile comise de forţele ruse la Bucea în cursul invaziei în Ucraina cu masacrul de la Katyn, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la descoperirea uciderii a mii de ofiţeri polonezi comise de sovietici în perioada lui Stalin, relatează AFP, potrivit agerpres

În urmă cu 80 de ani, naziştii au descoperit în pădurea de la Katyn, situată în regiunea Smolensk, în Rusia, corpurile a mii de ofiţeri polonezi executaţi de poliţia politică sovietică (NKVD) în 1940, masacru pe care Kremlinul a refuzat să-l recunoască până în anii 1990.


Citește și: Ruşii se plâng de întârzierile în eliberarea vizelor pentru delegaţia lor la ONU

“Este unul dintre episoadele cele mai tragice ale istoriei noastre, aruncând o umbră teribilă asupra relaţiilor ruso-poloneze”, a afirmat preşedintele Duda, după ce a depus o jerbă de flori în memoria victimelor masacrului de la Katyn la Varşovia.

“Astăzi privim cu oroare… toate rapoartele, înregistrările video şi fotografiile provenind de la Bucea şi din alte locuri în Ucraina ocupate de ruşi, unde oamenii au fost asasinaţi în acelaşi fel ca la Katyn”, a adăugat el.

Procurorii Kievului afirmă că forţele ruse au ucis circa 1.400 de civili în sectorul Bucea, la nord de Kiev, unde corpurile celor ucişi au fost descoperite după retragerea trupelor ruse la sfârşitul lunii martie 2022.

Bucea a devenit de atunci simbolul crimelor de război comise de armata rusă de la începutul invaziei în Ucraina în februarie 2022.

“Autorii crimelor comise de ruşi în Ucraina în cursul anului care s-a scurs trebuie să fie traşi la răspundere pentru ca astfel de crime precum masacrul de la Katyn, ca şi crimele comise în prezent de ruşi în Ucraina să nu se mai producă niciodată”, a declarat preşedintele polonez.

Masacrul de la Katyn este asociat unei alte tragedii, accidentul avionului la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski în timpul unei tentative aterizare pe aeroportul militar din Smolensk în 2010.

Citește și: Autorităţile americane l-au identificat pe autorul ‘Pentagon Leaks’

Delegaţia poloneză, din care în afară de şeful statului mai făceau parte numeroşi responsabili, urma să asiste la Katyn la o ceremonie de comemorare a masacrului. Toţi cei 96 de pasageri ai aparatului au pierit atunci.

Cauza accidentul a făcut obiectul unor controverse care a divizat Polonia, cercurile de dreapta poloneze evocând teza unui atentat, respinsă ca teorie a complotului de restul societăţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.