Președintele României a promulgat legea privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina

Publicat:

Președintele României a promulgat legea privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, la două zile de la adoptarea ei de către deputați, legea care prevede donarea către Ucraina a unui sistem de rachete Patriot. Astfel, Guvernul va putea emite HG-ul care va face operativ actul de donație.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți, cu 245 de voturi “pentru” și 29 “contra”, proiectul de lege care a trecut pe repede înainte luni și de Guvern, și de Senat, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

În plenul Camerei Deputaților, la fel ca în plenul Senatului, singurii care s-au opus și au încercat tergiversarea adoptării proiectului au fost cei din partidul extremist AUR, care au acuzat, printre altele, că România nu trebuie băgată în război și nici nu trebuie să rămână fără apărare antiaeriană.

Luni dimineață, Guvernul a aprobat și a trimis în Parlament, în regim de urgență, proiectul de lege prin care România donează Ucrainei un sistem Patriot de rachete sol-aer. La câteva ore după, în prima ședință din noua sesiune parlamentară, senatorii au votat și ei proiectul.

Pe 30 august, ministrul de Externe de atunci al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut partenerilor străini să nu amâne și să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană promise Patriot. România, Olanda și SUA au promis în iunie livrarea de sisteme Patriot.

„S-au făcut progrese bune și au fost făcute anunțuri, dar din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost încă livrate”, le-a spus Kuleba jurnaliștilor înaintea reuniunii ministeriale a UE la Bruxelles, relatează Kyiv Independent.

Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis pe 20 iunie să trimită un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

”Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot”, preciza Administrația Prezidențială în vară.

România a achiziționat șapte astfel de sisteme și a primit patru până acum. Doar două dintre ele sunt operaționale.  

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor trei copii ai săi

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor trei copii ai săi La aproape o lună de la moartea lui Alain Delon, testamentul actorului a...

Un bărbat din Franța și-a drogat soția timp de 10 ani pentru ca zeci de străini să o violeze

Un bărbat din Franța și-a drogat soția timp de 10 ani pentru ca zeci de străini să o violeze O femeie din Franța, victimă a...

Producătorii elvețieni de ceasuri cer ajutor de stat pe fondul declinului sectorului luxului, un indicator al stării economiei globale

Producătorii elvețieni de ceasuri cer ajutor de stat pe fondul declinului sectorului luxului, un indicator al stării economiei globale Producătorii elvețieni de ceasuri de lux...

Scholz: Germania nu își va reduce ajutorul militar pentru Ucraina

Scholz: Germania nu își va reduce ajutorul militar pentru Ucraina Germania nu își va reduce sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat miercuri cancelarul Olaf Scholz. Olaf Scholz a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.