Președintele României a promulgat legea privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina

Publicat:

Președintele României a promulgat legea privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, la două zile de la adoptarea ei de către deputați, legea care prevede donarea către Ucraina a unui sistem de rachete Patriot. Astfel, Guvernul va putea emite HG-ul care va face operativ actul de donație.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți, cu 245 de voturi “pentru” și 29 “contra”, proiectul de lege care a trecut pe repede înainte luni și de Guvern, și de Senat, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

În plenul Camerei Deputaților, la fel ca în plenul Senatului, singurii care s-au opus și au încercat tergiversarea adoptării proiectului au fost cei din partidul extremist AUR, care au acuzat, printre altele, că România nu trebuie băgată în război și nici nu trebuie să rămână fără apărare antiaeriană.

Luni dimineață, Guvernul a aprobat și a trimis în Parlament, în regim de urgență, proiectul de lege prin care România donează Ucrainei un sistem Patriot de rachete sol-aer. La câteva ore după, în prima ședință din noua sesiune parlamentară, senatorii au votat și ei proiectul.

Pe 30 august, ministrul de Externe de atunci al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut partenerilor străini să nu amâne și să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană promise Patriot. România, Olanda și SUA au promis în iunie livrarea de sisteme Patriot.

„S-au făcut progrese bune și au fost făcute anunțuri, dar din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost încă livrate”, le-a spus Kuleba jurnaliștilor înaintea reuniunii ministeriale a UE la Bruxelles, relatează Kyiv Independent.

Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis pe 20 iunie să trimită un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

”Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot”, preciza Administrația Prezidențială în vară.

România a achiziționat șapte astfel de sisteme și a primit patru până acum. Doar două dintre ele sunt operaționale.  

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Familiile înstărite din SUA transferă averile către copii, pe fondul creșterii lui Harris în sondaje; Teama de impozite mari

Familiile înstărite din SUA transferă averile către copii, pe fondul creșterii lui Harris în sondaje; Teama de impozite mari Potrivit consilierilor și avocaților fiscali, cursa...

Ce opțiuni de ripostă are Putin dacă Occidentul permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Ce opțiuni de ripostă are Putin dacă Occidentul permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune Opțiunile președintelui Vladimir Putin de...

Trump promite să deporteze haitienii din orașul Ohio dacă va fi ales

Trump promite să deporteze haitienii din orașul Ohio dacă va fi ales Candidatul republican la președinție, Donald Trump, s-a angajat vineri să efectueze deportări în...

Principala companie de utilităţi din Viena renunță la gazele din Rusia

Principala companie de utilităţi din Viena renunță la gazele din Rusia Principala companie de utilităţi din Viena va pune în sfârşit punct dependenţei de gazele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.