Preşedintele rus Putin numeşte un alt economist în funcţia de adjunct al ministrului rus al apărării

Publicat:

Preşedintele rus Putin numeşte un alt economist în funcţia de adjunct al ministrului rus al apărării

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis luni pe ministrul adjunct al apărării Iuri Sadovenko, înlocuindu-l cu Oleg Saveliev, ex-ministru adjunct al economiei, care până acum a lucrat ca auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, conform unui decret publicat, într-un nou semn al intenţiei sale de a îmbunătăţi eficienţa economiei de război a Rusiei, relatează Reuters şi EFE.

Destituirea generalului Sadovenko, numit ministru adjunct în ianuarie 2013, intervine la o săptămână după plecarea din minister a şefului acestuia, Serghei Şoigu, care este acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Putin a produs o surpriză săptămâna trecută prin demiterea ministrului apărării Serghei Şoigu şi înlocuirea acestuia cu Andrei Belousov, un economist şi fost vicepremier. Măsura a fost considerată în general ca având drept scop rentabilizarea cheltuielilor pentru apărare şi curăţarea Ministerului Apărării, afectat de un scandal major de mită.

Înlocuirea lui Şoigu, care a ocupat funcţia de ministru al apărării timp de peste un deceniu, a fost urmată, două zile mai târziu, de arestarea unui membru de rang înalt din ministerul său într-un posibil caz de corupţie.

Aceasta este a doua investigaţie de corupţie iniţiată de autorităţile ruse la vârful Ministerului Apărării în mai puţin de o lună.

Anterior, ministrul adjunct şi mâna dreaptă a lui Şoigu, Timur Ivanov, a fost arestat sub aceleaşi acuzaţii.

Preşedintele rus a semnat la 14 mai un decret prin care l-a confirmat pe economistul Andrei Belousov în calitate de nou ministru al apărării.

Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost prim-vicepremier în guvern din ianuarie 2020, unde, printre altele, a coordonat producţia de drone şi echipamente de război radio-electronic.

Saveliev a lucrat în Ministerul Economiei din 2008 până în 2014 şi a fost pentru scurt timp adjunctul lui Belousov, care conducea ministerul la vremea respectivă.

După anexarea Crimeei de către Rusia, Saveliev a ocupat funcţia de ministru pentru Crimeea în perioada 2014-2015. În ultimii cinci ani, el a fost auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, supervizând cheltuielile de stat pentru apărare şi securitate.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Putin a estimat luni cheltuielile pentru apărare şi securitate pentru acest an la 8,7% din Produsul Intern Brut (PIB) şi a justificat numirea lui Belousov la conducerea Ministerului Apărării prin necesitatea de a gestiona aceste resurse uriaşe şi de a moderniza forţele armate şi industria militară.

Liderul rus a declarat că armata îşi îmbunătăţeşte “zilnic” poziţiile pe linia frontului, astfel că nu vor exista schimbări la nivelul Statului Major al armatei ruse, declaraţia sa intervenind pe fondul speculaţiilor că şi generalul Valeri Gherasimov ar putea să fie schimbat din funcţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kevin Spacey spune, într-un interviu cu Piers Morgan, că a fost ‘prea îndrăzneţ’ în trecut

Kevin Spacey spune, într-un interviu cu Piers Morgan, că a fost 'prea îndrăzneţ' în trecut Kevin Spacey s-a descris, într-un interviu cu Piers Morgan, ca...

Șoșoacă, scandal cu jandarmii: ‘Am fost îmbrâncită și aruncată. Erau 10 pe mine’

Șoșoacă, scandal cu jandarmii: 'Am fost îmbrâncită și aruncată. Erau 10 pe mine' Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii în fața sediului din Sectorul 3,...

Pricolele creșterii extremei drepte în UE. În loc să părăsească Uniunea, naționaliștii au decis să o preia

Pricolele creșterii extremei drepte în UE. În loc să părăsească Uniunea, naționaliștii au decis să o preia Așa cum era de așteptat, alegerile europene au...

A fost descoperit zăcământul care poate ajuta economia globală: Pământuri rare, într-un vulcan străvechi din Norvegia

A fost descoperit zăcământul care poate ajuta economia globală: Pământuri rare, într-un vulcan străvechi din Norvegia Un vulcan străvechi din Norvegia adăposteşte cel mai mare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.