Preşedintele Serbiei cere Kosovo concesii asupra autonomiei pentru sârbii locali înaintea unor noi alegeri

Publicat:

Preşedintele Serbiei a cerut Kosovo vineri să nu organizeze noi alegeri pentru primari în nord până când nu li se acordă mai multă autonomie etnicilor sârbi care formează majoritatea locală şi au boicotat un vot anterior, potrivit agerpres

“Toţi sârbii din nord cred că Serbia este ţara lor, nu Kosovo. Aceasta este realitatea”, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic într-un interviu pentru agenţia Reuters, la Belgrad. “Cineva trebuie să înţeleagă şi să organizeze acolo (noi) alegeri”, a adăugat el.


Citește și : Trump a fost inculpat pentru gestionarea arhivelor Casei Albe

Violenţele au izbucnit în nordul Kosovo săptămâna trecută după ce primari etnici albanezi au fost instalaţi în funcţie în mai multe municipalităţi cu majoritate sârbă după alegerile locale din aprilie care au atras o prezenţă la vot de doar 3,5%.

Ca răspuns la tulburări, în care protestatari sârbi s-au ciocnit cu trupele NATO de menţinere a păcii, rezultând zeci de răniţi de ambele părţi, Serbia şi-a plasat forţele armate în alerta de luptă cea mai ridicată şi NATO a trimis întăriri la misiunea sa din Kosovo.

Uniunea Europeană şi Statele Unite, cei mai puternici susţinători ai Kosovo, au îndemnat Pristina să organizeze noi alegeri în zona cu majoritate sârbă pentru a dezamorsa tensiunile, iar Serbia să renunţe la alerta de luptă şi să îndepărteze trupele de la graniţa cu Kosovo.

Dar Vucic a spus că autorităţile din Kosovo – o fostă provincie sârbă care şi-a declarat independenţa în 2008 după revolta din anii 1990 a etnicilor albanezi majoritari – ar trebui să facă unele concesii pentru a asigura participarea sârbilor la un nou vot.

“Încă nu avem o asociaţie a municipalităţilor sârbe, nu a avut loc încă retragerea forţelor poliţiei speciale (albaneze din Kosovo) şi a primarilor de acolo”, a declarat el.

Un acord vechi de un deceniu, intermediat de Uniunea Europeană, prevedea ca sârbii din nord să înfiinţeze o asociaţie de municipalităţi autoguvernate în schimbul recunoaşterii instituţiilor din Kosovo, dar acordul nu a fost pus niciodată în aplicare.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a spus că, dacă va fi acordată o autonomie mai mare în cadrul unei asociaţii de municipalităţi, zona majoritar sârbă ar putea organiza un referendum pentru alăturarea la Serbia.

Vucic a declarat: “Sârbii (din nord) sunt întotdeauna gata să discute, dar trebuie să le oferi ceva”.

Preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, a declarat pentru Reuters, în această lună, că ţara ar putea organiza noi alegeri în municipalităţile în cauză dacă 20% dintre alegători semnează o petiţie pentru a le cere. De asemenea, ea a acuzat Serbia de amestec.

Ca răspuns, Vucic a spus “este îngrozitor despre ce vorbesc acei oameni”, şi l-a acuzat pe Kurti că nu vrea un compromis. “Sunt sigur că (Kurti) nu va investi un minut din timpul său şi nicio picătură de sudoare pentru a găsi o soluţie de compromis”, a adăugat el.

El a spus că Serbia se gândeşte dacă să-şi reducă pregătirea pentru luptă. “Ne vom menţine trupele în alertă ridicată, nu maximă de luptă, pentru că asta costă mult”.

Citește și : Blinken a discutat cu Netanyahu despre problema statului palestinian

Vucic a mai declarat în interviul pentru Reuters că Belgradul este în discuţii pentru a achiziţiona avioane de luptă Rafale din Franţa şi continua să-şi întărească armata cu arme occidentale.

El a spus că Serbia rămâne pe calea aderării la UE şi a reuşit să-şi echilibreze politicile externe pentru a permite continuarea relaţiilor de prietenie cu aliatul istoric Rusia şi cu China.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.