X

Preşedintele Sloveniei a câştigat primul tur al alegerilor, dar nu a fost reales direct

Preşedintele Sloveniei, Borut Pahor, a câştigat duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale, obţinând 47,1% din voturi, informează AFP. Principalul său contracandidat, Marjan Sarec, are 25% din sufragii. Ceilalţi şapte candidaţi au fost astfel eliminaţi din cursă. 

Pahor şi Sarec se vor confrunta în turul al doilea pe 12 noiembrie. Preşedintele în exerciţiu este considerat favorit; duminică, la un moment dat, un sondaj indica chiar realegerea sa din primul tur. După ce numărătoarea voturilor practic s-a încheiat, el nu a obţinut însă peste 50%, performanţa necesară pentru evitarea balotajului.

Participarea la vot a fost sub 43%.

Preşedintele Sloveniei are, conform Constituţiei, doar câteva atribuţii: convocarea alegerilor, promulgarea legilor, numirea unor funcţionari publici şi a ambasadorilor, emiterea instrumentelor de ratificare a acordurilor internaţionale, graţierea, acordarea de decoraţii şi titluri. El este şi comandant suprem al forţelor armate şi – la propunerea guvernului – poate emite decrete legislative în caz de război sau de stare de urgenţă, dacă parlamentul nu se poate întruni.

Tags: alegeri prezidentialeBorut PahorMarjan Sarecsloveniaturul II
Categorii: Diaspora