X

Preşedintele Turkmenistanului acuză corupţia de criza economică din ţară, îl demite pe ministrul de interne

Preşedintele Turkmenistanului l-a demis pe ministrul de interne al ţării pentru incapacitatea lui de a stăvili corupţia, responsabilă, în opinia preşedintelui, de criza economică pe care o traversează această ţară din Asia Centrală bogată în rezerve de gaz, au anunţat miercuri mass-media turkmene, informează AFP, potrivit agerpres.

“Mita şi corupţia încalcă regulile statului şi ale sistemului social. Consecinţa este o încetinire a economiei şi obstacole importante în calea dezvoltării ţării”, a declarat miercuri Gurbangulî Berdîmuhamedov, citat de o publicaţie oficială.

Citește și : Socialiştii lui Antonio Costa conduc în sondajele din Portugalia

“În pofida a 12 atenţionări, ministrul de interne nu a tras concluziile necesare”, a adăugat preşedintele, citat de data aceasta de televiziunea de stat şi anunţând că Isgender Mulikov a fost demis “pentru carenţe importante” în timpul celor zece ani cât s-a aflat în această funcţie.

El va fi înlocuit de fostul ministru pentru comunicaţii Makmethan Ciakiev. O anchetă va fi lansată cu privire la corupţia din cadrul Ministerului de Interne, a mai anunţat televiziunea.

În timp ce cifrele oficiale schiţează o imagine pozitivă a stării în care se află economia turkmenă, organizaţiile internaţionale atenţionează cu privire la o criză tot mai mare, legată de dependenţa încasărilor la buget exclusiv de hidrocarburi. Potrivit unui raport publicat anul acesta de Centrul pentru Politică Străină cu sediul la Londra, Turkmenistanul se confruntă cu “o criză economică susţinută, care se traduce pentru populaţie prin hiperinflaţie şi numeroase penurii alimentare”.

Citește și : Baza de date a unei universităţi celebre a fost SPARTĂ de hackeri

Gurbangulî Berdîmuhamedov, reales în 2017 pentru un al treilea mandat, era dentistul personal al imprevizibilului său predecesor Saparmurat Niazov, înainte de a fi numit de aceasta ministru al sănătăţii. După moartea lui Niazov, în 2006, el a preluat conducerea Turkmenistanului şi menţine aici un puternic cult al personalităţii, cu statui aurite în capitala Aşhabad şi o putere autoritară.

Anul trecut, el i-a destituit pe miniştrii apărării şi securităţii naţionale.

Tags: Asia CentralăGurbangulî BerdîmuhamedovIsgender MulikovTurkmenistan
Categorii: Știrile zilei