Preşedinţia libaneză a primit o propunere americană în legătură cu delimitarea frontierei maritime cu Israelul

Publicat:

Preşedinţia libaneză a anunţat sâmbătă că a primit din partea mediatorului american Amos Hochstein un mesaj cu propuneri referitoare la delimitarea frontierei maritime cu Israelul, transmite AFP, potrivit agerpres

SUA desfăşoară de doi ani o mediere între Liban şi Israel, ţări vecine aflate oficial în stare de război, pentru a se ajunge la un acord de delimitare a frontierei maritime şi pentru ridicarea obstacolelor în ce priveşte prospectarea de hidrocarburi în câmpul gazeifer offshore Karish din Mediterana de Est.


Citește și : ALERTĂ la Bruxelles! Un plic cu pudră albă a fost găsit la sediul Comisiei Europene

‘Preşedintele libanez Michel Aoun a primit-o pe ambasadoarea americană în Liban, Dorothy Shea, care i-a transmis un mesaj’ din partea lui Hochstein cu privire la ‘propunerile legate de delimitarea frontierei maritime sud’, a informat preşedinţia pe Twitter, fără a da informaţii despre conţinutul mesajului.

Potrivit sursei, Aoun i-a chemat pe premierul Najib Mikati şi pe preşedintele parlamentului, Nabih Berri, la consultări cu privire la ‘maniera de a da un răspuns libanez cât mai curând posibil’.

Hassan Nasrallah, şeful mişcării armate Hezbollah, care domină viaţa politică în Liban, a avertizat în mai multe rânduri Israelul în legătură cu orice activitate la Karish.

Sâmbătă, el a salutat însă ‘o etapă importantă’ şi faptul că ‘de acum există un text scris’. ‘Zilele următoare vor fi cruciale’, a adăugat Nasrallah într-un discurs televizat.

După o vizită în Liban luna trecută, Amos Hochstein a declarat că s-au înregistrat ‘progrese’ în discuţiile indirecte între Liban şi Israel, dar a afirmat că ‘mai este muncă de făcut’ înainte de a se ajunge la un acord.

Citește și : Turcia vrea să trimită mai multe arme Ciprului de Nord

Israelul consideră că zăcământul este situat în zona sa economică exclusivă, dar, pentru Liban, câmpul se află într-o parte a apelor disputate.

Sosirea în iunie în câmpul Karish a unei nave închiriate în contul Israelului a exacerbat tensiunile şi a împins Libanul să ceară o reluare a negocierilor, ce fuseseră suspendate în urma diferendelor legate suprafaţa zonei disputate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Flux într-o continuă creştere de pasageri pe Aeroportul Internaţional Chişinău

Flux într-o continuă creştere de pasageri pe Aeroportul Internaţional Chişinău Peste 1,6 milioane de pasageri au folosit, în prima jumătate a acestui an, Aeroportul Internaţional...

Câștig de cauză pentru Consiliul Audiovizualului față de două posturi TV afiliate oligarhului Ilan Șor

Câștig de cauză pentru Consiliul Audiovizualului față de două posturi TV afiliate oligarhului Ilan Șor Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a acordat câștig de cauză Consiliului...

MEC va sesiza CNA după neregulile depistate la Școala Profesională din Alexăndreni

MEC va sesiza CNA după neregulile depistate la Școala Profesională din Alexăndreni Ministerul Educației și Cercetării va sesiza Centrul Național Anticorupție (CNA) privind neregulile depistate...

O nouă manifestaţie la Moscova a unui grup de soţii de soldaţi mobilizaţi

O nouă manifestaţie la Moscova a unui grup de soţii de soldaţi mobilizaţi Aproximativ zece soţii de soldaţi ruşi mobilizaţi în Ucraina s-au adunat luni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.