Preşedinţii azer şi kazah au discutat despre dezvoltarea Rutei de Transport Trans-Caspice

Publicat:

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a discutat luni cu omologul său kazah, Kasim-Jomart Tokaev, despre dezvoltarea Rutei de Transport Internaţional Trans-Caspice (TMTM), insistând asupra necesităţii de a creşte atractivitatea economică şi geopolitică a acestei infrastructuri, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Azerbaidjanul şi Kazahstanul fac parte din comitetul coordonator pentru dezvoltarea TMTM, împreună cu China, Georgia, Turcia, Ucraina, Polonia şi România.


Citește și : NATO avertizează China că ‘ar fi o greşeală să ajute Rusia’

Această rută pleacă din portul chinez Lianyungang, în provincia Jinagsu, continuă pe calea ferată până în portul kazah Aktau, situat pe malul estic al Mării Caspice, traversează această mare până în portul azer Alat şi continuă terestru până în portul georgian Poti la Marea Neagră, de unde merge către Turcia şi de acolo către statele UE.

Capacitatea de transport a acestei rute este estimată la aproximativ şase milioane de tone anual, respectiv circa 80.000 de containere.

“Am avut astăzi posibilitatea de a dezbate căile concrete pentru (…) eliminarea tuturor obstacolelor birocratice şi administrative, pentru a face Ruta Trans-Caspică mai atractivă din punct de vedere economic şi de asemenea din punct de vedere al geografiei, geopoliticii şi al posibilităţilor sale”, a spus Aliev, aflat în vizită oficială în Kazahstan.

La rândul său, preşedintele Tokaev a remarcat creşterea schimburilor comerciale între Kazahstan şi Azerbaidjan, ajunse la 461,9 milioane de dolari anul trecut. Cei doi preşedinţi au semnat o declaraţie comună pentru impulsionarea cooperării între ţările lor.

Citește și : Zeci de cazuri noi de intoxicaţii în rândul elevelor în mai multe şcoli din Iran

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.