X

Preţurile produselor alimentare în Siria s-au dublat într-un an (PAM)

Preţurile produselor alimentare s-au dublat într-un an în Siria şi au ajuns la un record, echivalând cu de 14 ori media preţurilor de dinainte de începutul războiului în urmă cu nouă ani, a anunţat luni Programul Alimentar Mondial (PAM), potrivit AFP, scrie agerpres.

“În cursul ultimelor 12 luni, preţul coşului alimentar de referinţă al PAM a crescut în medie cu 107% în Siria”, a precizat această agenţie a ONU pentru lupta împotriva foametei în lume.

Citește și : Situaţia pandemiei de COVID-19 în lume

“Este de 14 ori media de dinainte de conflict şi este cel mai ridicat (preţ) înregistrat vreodată”, a spus pentru AFP Jessica Lawson, purtătoare de cuvânt a PAM.

Izbucnit în 2011, războiul din Siria a făcut peste 380.000 de morţi şi a determinat plecarea a milioane de sirieni în exil. Conflictul a devastat de asemenea economia ţării şi a provocat o puternică devalorizare a monedei naţionale, ceea ce a dus la o creştere a preţurilor.

Conform PAM, cea mai notorie creştere a preţurilor produselor alimentare a fost înregistrată în provincia As-Suwayda (sud), urmată de provinciile centrale Hama şi Homs – toate controlate de regimul sirian -, şi în capitală, unde preţurile au crescut cu 124% în 12 luni.

Guvernul pune această inflaţie pe seama sancţiunilor occidentale, însă pentru unii analişti, ea este cauzată de penuria de dolari de pe piaţa siriană, produsă de interdicţia din Libanul vecin de a retrage sau de a transfera dolari.

Numeroşi comercianţi sirieni făceau viramente în dolari de pe piaţa libaneză pentru a plăti importurile de produse străine.

Citește și : Japonia va aproba în mai tratamentul cu Remdesivir în cazul pacienţilor cu COVID-19

Creşterea preţurilor la produsele alimentare survine în contextul în care Siria a început vineri Ramadanul şi pe fondul epidemiei de noul coronavirus.

Damascul a anunţat 43 de cazuri de contaminare, dintre care trei decese, în timp ce ONU a transmis informaţii despre un al patrulea deces în nord-estul ţării, aflat sub control kurd.

Tags: coronavirusONUPAMrăzboiurecordsiria
Categorii: Sinteze