Prezența redusă la alegerile prezidențiale din Afganistan ar putea provoca haos politic

Publicat:

Afganistanul s-ar putea confrunta cu o intensificare a haosului politic, în urma prezenței reduse în primul tur al scrutinului prezidențial, care, potrivit estimărilor neoficiale, s-a ridicat la doar aproximativ 20% din numărul total de votanți, informează site-ul postului Deutsche Welle, potrivit mediafax.

Un oficial din cadrul comisiei electorale afgane a declarat, sub protecția anonimatului, că doar unul din cinci alegători s-a prezentat la urne, adică doar 2 milioane de votanți.


Citește și : Manifestaţie istorică pentru climă în Elveţia – Circa 100.000 de persoane au participat la eveniment

Prezența la vot din acest an este cu mult mai mică decât cea de la alegerile prezidențiale precedente, din 2014, atunci când aproximativ 7 milioane de oameni și-au exprimat dreptul la vot.

Alegerile, ca urmare a măsurile de securitate sporite, s-au desfășurat într-un cadru relativ calm, în prezența redusă și criticele privind sistemul de vot au sporit temerile că un rezultat neclar ar putea genera și mai mult haos în plan politic.

“Prezența la vot pare să fi fost diminuată nu doar de amenințările talibanilor, dar și de dezinteresul votanților”, afirmă Thomas Ruttig și Jelena Bjelica de la organizația neguvernamentală Afghanistan Analysts Network.

Cetășenii din Afganistan au fost chemaţi sâmbătă la urne pentru desemnarea preşedintelui ţării, favoriţi fiind Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah.

Rezultatele are urma să fie anunțate pe data de 7 noiembrie.

Citește și : ‘Stare de alertă maximă’ în infrastructura petrolieră iraniană

Insurgenţii talibani afgani au ameninţat că vor perturba scrutinul și s-au consemnat câteva sute de atacuri, însă pe scară mică.

Doi polițiști și un civil au decedat în urma atacurilor comise sâmbătă de insurgenți, iar alte aproape 40 de persoane au fost rănite, a transmis Ministerul de Interne de la Kabul.

Alegerile precedente au fost marcate de atacuri sângeroase, soldate cu zeci de morți și acuzații grave de fraude.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.