Prigojin dorea să-i captureze pe ministrul apărării Şoigu şi pe şeful Statului Major rus Gherasimov (presă)

Publicat:

Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, dorea să captureze înalţi responsabili ruşi din domeniul apărării, însă planurile lui au fost dejucate, ceea ce explică revolta sa de săptămâna trecută, susţine miercuri publicaţia americană Wall Street Journal, informează AFP, potrivit agerpres.  

Potrivit Wall Street Journal, care citează responsabili occidentali fără a le dezvălui numele, Prigojin dorea să-i captureze pe ministrul rus al apărării Serghei Şoigu şi pe şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov în timpul unei deplasări a acestora din urmă în sudul ţării.


Citește și : Un general rus ar fi ştiut dinainte de planurile lui Prigojin

Însă Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a aflat despre acest plan şi cei doi responsabili şi-au modificat deplasarea, potrivit publicaţiei americane.

Acest lucru l-a constrâns pe Prigojin să-şi extindă planurile şi vineri forţele sale au cucerit fără a întâmpina prea mare rezistenţă cartierul general al armatei ruse în Rostov-pe-Don, crucial în comandamentul războiului din Ucraina, înainte de a întreprinde un “marş” asupra Moscovei.

Sâmbătă, după o înţelegere mediată de preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, Prigojin le-a ordonat combatanţilor Wagner să revină la bazele lor temporare din Ucraina. El a explicat luni, într-un mesaj audio, că dorea să-şi salveze organizaţia, nu să cucerească puterea.

Patronul grupării Wagner, care se află de marţi în Belarus, îi acuză de mai multe luni pe ministrul rus al apărării şi pe şeful Statului Major de incompetenţă şi de sacrificarea a zeci de mii de soldaţi în Ucraina.

La rândul său, publicaţia americană New York Times, care citează surse din serviciile secrete americane, afirmă că generalul Surovikin, şi probabil şi alţi generali ruşi de rang înalt, ar fi ştiut despre intenţia lui Prigojin de a lansa o rebeliune contra conducerii militare ruse, dar nu a raportat mai departe.

Citește și : Ocean Viking a salvat 86 de migranţi în Marea Mediterană

Şeful Gărzii Naţionale ruse, Viktor Zolotov, un locotenent apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat marţi, citat de agenţia de presă Interfax, că rebeliunea a fost “pregătită şi inspirată de serviciile de informaţii occidentale”, care “erau la curent de săptămâni de zile înainte ca aceasta să înceapă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veşti bune pentru moldovenii din Germania. Dubla cetăţenie va fi permisă

Veşti bune pentru moldovenii din Germania. Dubla cetăţenie va fi permisă Moldovenii, stabiliți în Germania, își vor putea menține și cetățenia țării lor, concomitent cu...

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar Peste 800 de locuitori ai orașului Denver din Colorado care nu aveau...

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare Ţările Uniunii Europene vor deschide negocierile de aderare...

Traficul aerian de pe aeroportul din Manchester, perturbat de o pană de curent

Traficul aerian de pe aeroportul din Manchester, perturbat de o pană de curent Zborurile cu plecare de pe Aeroportul Manchester din Marea Britanie s-au confruntat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.