Prim-ministrul Spaniei critică aspru guvernul israelian după moartea a şapte lucrători umanitari în Fâşia Gaza

Publicat:

Prim-ministrul Spaniei critică aspru guvernul israelian după moartea a şapte lucrători umanitari în Fâşia Gaza

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a criticat aspru miercuri guvernul israelian, calificând drept “insuficiente” şi “absolut inacceptabile” explicaţiile sale în legătură cu moartea a şapte lucrători ai unei organizaţii nonguvernamentale în Fâşia Gaza, informează AFP.

“Primele declaraţii pe care le-a făcut prim-ministrul (israelian Benjamin) Netanyahu cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Gaza în legătură cu ONG-ul maestrului bucătar Jose Andres nu mi se par suficiente”, a declarat Sanchez, în timpul unei conferinţe de presă la Doha la finalul unui turneu diplomatic în trei ţări ale regiunii, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Netanyahu a recunoscut marţi că Israelul este responsabil pentru moartea acestor şapte persoane, vorbind despre “o lovitură neintenţionată” şi calificând “incidentul” drept “tragic”. “Se întâmplă într-un război”, a adăugat el, angajându-se să facă “totul pentru ca aceasta să nu se repete niciodată”.

La rândul său, armata israeliană a recunoscut o “gravă eroare”.

Însă aceste declaraţii nu l-au mulţumit pe Sanchez, care a spus că aşteaptă “un răspuns mult mai detaliat despre cauzele, motivele acestui bombardament, dat fiind faptul (…) că guvernul israelian cunoştea activitatea şi itinerarul acestui ONG pe teren în Gaza”.

Explicaţiile lui Netanyahu “îmi par absolut inacceptabile” şi “insuficiente”, a spus prim-ministrul spaniol, fără a preciza acţiunile pe care le-ar putea lua Spania ca reacţie la această tragedie.

Cele şapte victime (trei lucrători umanitari, cei trei consultanţi ai lor în domeniul securităţii şi şoferul lor translator palestinian) lucrau pentru ONG-ul american World Central Kitchen.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

ONG-ul, care livrează hrană în teritoriu palestinian aflat sub asediu şi ameninţat cu foametea, a fost fondat de celebrul maestru bucătar americano-spaniol Jose Andres, pe care Sanchez l-a contactat telefonic marţi dimineaţa din Iordania pentru a-i prezenta condoleanţe.

De la începutul conflictului în Gaza, pe 7 octombrie, preşedintele socialist al guvernului spaniol a devenit, în cadrul UE, vocea cea mai critică faţă de Netanyahu, până în punctul de a provoca, în noiembrie, o scurtă criză diplomatică între cele două state.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noi norme UE pentru a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate

Noi norme UE pentru a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos...

Autoritățile vor să reducă cu 7% mortalitatea prin cancer

Autoritățile vor să reducă cu 7% mortalitatea prin cancer Reducerea incidenței mai multor tipuri de cancer cu 10%, precum și a mortalității prin această...

În dosarul pentru trădare de patrie, diplomatul vizat, Vasile Mircos – ar fi comunicat cu GRU (SURSE)

În dosarul pentru trădare de patrie, diplomatul vizat, Vasile Mircos - ar fi comunicat cu GRU (SURSE) „Actualmente, acestea nu au rezultat în rețineri...

Parlamentul European a votat modificările care forțează Austria să accepte România total în Schengen

Parlamentul European a votat modificările care forțează Austria să accepte România total în Schengen Eurodeputatul PMP Eugen Tomac anunță că în Parlamentul European a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.