Prim-ministrul tunisian l-a demis pe ministrul de interne, amplificând tensiunile cu preşedintele Kais Saied

Publicat:

Prim-ministrul tunisian Hichem Mechichi l-a demis marţi pe ministrul de interne, care este apropiat de preşedintele Kais Saied, o măsură ce amplifică tensiunile între cei doi cei mai puternici lideri ai ţării, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Saied şi Mechichi sunt într-o dispută asupra prerogativelor fiecăruia dintre ei şi alianţelor politice. Odată cu demiterea ministrului de interne Taoufik Charfeddine, tensiunile ar putea degenera într-o criză ameninţând prăbuşirea guvernului tehnocrat.


Citește și : Imamul celei mai mari moschei din Toulouse, JUDECAT pentru ‘incitare la ură rasială’

Potrivit unui comunicat al cabinetului, Mechichi va conduce Ministerul de Interne cu titlu provizoriu în aşteptarea numirii succesorului lui Charfeddine. Nu au fost date motivele pentru îndepărtarea acestuia.

Săptămânile următoare, Mechichi este aşteptat să-şi remanieze cabinetul pe fondul cererilor partidelor pro-guvernamentale din parlament de a include personalităţi de partid în guvern. Partidele de opoziţie şi preşedinţia doresc continuarea unui cabinet de tehnocraţi.

Parlamentul a aprobat un guvern tehnocrat printr-un vot de încredere în urmă cu patru luni, sperând să pună capăt lunilor de instabilitate politică şi să se concentreze asupra abordării agravării problemelor economice şi sociale.

Deşi Saied l-a propus pe Mechichi premier în noul guvern, politicieni tunisieni au spus că ulterior el şi-a retras sprijinul, subliniind tensiunile dintre preşedinţie şi guvern.

În timp ce dezacordurile politice în Tunisia se concentrau anterior pe ruptura dintre secularişti şi islamişti sau pe reformele economice, tensiunile mai recente par înrădăcinate în împărţirea puterilor între preşedinte şi parlament.

Citește și : Vaccinul chinezesc poate învinge noile mutaţii ale coronavirusului

Tunisia este singura ţară arabă care a reuşit să efectueze o tranziţie paşnică la democraţie după revoltele “Primăverii Arabe” izbucnite în regiune în 2011.

Dar economia ţării nord-africane a fost afectată de datoria ridicată şi deteriorarea serviciilor publice, agravate de pandemia globală de coronavirus.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.