Prim-vicepreşedintele iranian: Pompeo are 40 de ani întârziere. Iranul a făcut o Revoluţie pentru ca nimeni să nu-i mai spună ce să facă

Publicat:

Prim-vicepreşedintele iranian Eshagh Jahangiri a declarat marţi că Statele Unite îşi vor da seama într-o zi că ameninţările nu sunt limbajul de adoptat cu ţara sa, reacţionând astfel faţă de declaraţii ale şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo, care a ameninţat Teheranul cu sancţiuni foarte importante, relatează AFP, potrivit news.ro .

Washingtonul a ameninţat luni să impună Iranului sancţiunile ”cele mai puternice din Istorie”, pentru ca acesta să se plieze unei liste de 12 cerinţe dure în vederea unui ”nou acord”, mult mai vast, după retragerea americană controversată din Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian, încheiat în 2015.


Citește și : Hawaii: Lava vulcanului Kilauea amenință o uzină geotermală de pe Insula Mare

”Secretarul de Stat al lui (Donald) Trump are 40 de ani întârziere. Naţiunea iraniană a făcut o Revoluţie pentru ca nimeni să nu-i mai spună ce să facă”, a scris pe Twitter Eshagh Jahangiri.

”Administraţia Trump va trebui, până la urmă, să accepte faptul că trebuie să vorbească cu Iranul limbajul curtoaziei şi al logicii, nu al ameninţărilor”, a adăugat el.

”Cine sunteţi voi să decideţi pentru Iran şi lume?”, a reacţionat încă de luni preşedintele iranian Hassan Rohani.

Marţi, în Piaţa Tajrish, în nordul Teheranului, nicio persoană intervievată de AFP nu a apreciat declaraţiile lui Pompeo.

După ce au fost informate despre conţinutul acestor afirmaţii, ele au afişat o lehamite faţă de retorica agresivă americană, pe care spun că o aud de decenii.

”Americanii cred că ei posedă lumea. Ei vor să decidă pentru alte ţări cum cred ei de cuviinţă”, a declarat Omidi, un pensionar care-şi făcea cumpărăturile.

”Ei vor să aibă totul, ei vor să aibă inclusiv mai multă energie nucleară şi bombe atomice decât au deja. Ei vor ca ţările care li se opun să nu aibă nimic”, a adăugat el.

Citește și : Egipt: Armata şi-a intensificat demolările de locuinţe în regiunea Sinai (HRW)

După retragerea americană din Acordul nuclear semnat în 2015 la Viena, Mike Pompeo s-a declarat luni pregătit să negocieze cu regimul iranian un ”nou acord” pentru ca acesta să-şi ”schimbe atitudinea”, dar a emis 12 condiţii.

Cererile americane merg mult dincolo de domeniul nuclear – o retragere a Iranului din Siria, unde Teheranul susţine regimul lui Bashar al-Assad şi încetarea susţinerii unor grupări ”teroriste”.

Însă ameninţările cu sancţiuni îi lasă reci pe iranienii intervievaţi, precum Moussavi. ”Au fost sancţiuni în aceşti ultimi 30 de ani”, aminteşte acest angajat guvernamental.

”Dacă ele ar fi avut efecte, ne-ar fi afectat în ultimii 30 de ani. Iranul nu s-a îngrijorat niciodată de sancţiuni şi a rămas în picioare”, a apreciat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.