X

Prima reacție oficială la CPI după sancțiunile impuse de Washington

Curtea Penală Internaţională (CPI) a reacţionat la decizia Washingtonului privind instituirea de sancţiuni împotriva unor responsabili ai săi, printr-un comunicat în care îşi exprimă “profundul regret faţă de anunţarea de noi ameninţări şi măsuri coercitive, inclusiv financiare, împotriva curţii şi a oficialilor ei din partea guvernului SUA”, transmit vineri Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

“Aceste atacuri constituie o escaladare şi o tentativă inacceptabilă de a interfera cu statul de drept şi procedurile judiciare ale curţii”, se adaugă în comunicat datat joi, când a fost emis şi ordinul executiv prin care preşedintele american Donald Trump a stabilit sancţiuni economice împotriva celor implicaţi în investigaţia CPI asupra eventualelor crime de război comise de forţele americane în Afganistan.

Citeşte şi: Românii care ajung în Cipru sunt testaţi PCR

“În pofida apelurilor repetate ale SUA şi ale aliaţilor noştri în favoarea unei reforme, Curtea Penală Internaţională nu a făcut nimic pentru a se reforma şi continuă să desfăşoare anchete motivate politic împotriva noastră sau a aliaţilor noştri, printre care şi Israel”, a precizat purtătoare de cuvânt a preşedintelui într-un comunicat.

În martie, jurisdicţia de la Haga a decis, în pofida opoziţiei administraţiei Trump, autorizarea unei anchete pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Afganistan, inclusiv abuzuri ce ar fi fost comise de soldaţi americani. Trump a criticat în mod repetat CPI, cu sediul la Haga, instanţă înfiinţată pentru a judeca crime de război, de genocid şi crime împotriva umanităţii.

Citeşte şi: Parisul îşi redeschide monumentele emblematice

Biroul Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului şi-a exprimat la rândul său vineri regretul faţă de impactul pe care l-ar putea avea sancţiunile autorizate de SUA asupra anchetelor CPI, subliniind că independenţa acestei instituţii trebuie protejată.

“Independenţa CPI şi capacitatea sa de a funcţiona fără interferenţe trebuie garantate astfel încât să poată lua decizii fără nicio influenţă, presiune, ameninţare sau interferenţă directă sau indirectă, din orice direcţie şi din orice motiv”, a declarat într-un briefing la Geneva purtătorul de cuvânt pentru drepturile omului Rupert Colville.

Tags: Curtea Penală Internaţională (CPI)Donald TrumpgenevaHagaRupert ColvillesanctiuniSUAwashington
Categorii: Externe