Primele contracte de acordare a granturilor în cadrul Proiectului AGGRI au fost semnate
Ieri, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, au fost semnate primele contracte de acordare a granturilor în cadrul Proiectului AGGRI, finanțat de Banca Mondială, în urma apelului destinat sectorului de bovine de lapte.
Comisia de Evaluare și Selectare (CES) a analizat dosarele depuse, aprobând spre finanțare cinci beneficiari, potrivit agrobiznes.md.
Dintre aceștia, trei au semnat ieri contractele de grant, urmând să implementeze proiecte investiționale în valoare de peste 5 milioane de dolari SUA, dintre care 2,6 milioane de dolari SUA vor fi acordate sub formă de granturi.
Proiectele aprobate includ construcția și dotarea grajdurilor cu echipamente moderne, robotizarea unor activități din cadrul fermelor, amenajarea depozitelor de furaje și a gropilor de dejecții conform standardelor internaționale, achiziționarea de utilaje pentru procesarea laptelui, precum și procurarea a 580 de bovine din rasa Holstein.
Ceilalți doi beneficiari urmează să prezinte documentele necesare pentru confirmarea co-finanțării, continuând astfel procedura de aprobare a grantului.
Următoarea ședință de evaluare a Comisiei este planificată pentru 20 septembrie 2024, când vor fi analizate șapte dosare de aplicare, cu o valoare totală a proiectelor de 12,2 milioane de dolari SUA, dintre care 5,16 milioane de dolari SUA reprezintă granturi solicitate.
Proiectul AGGRI susține dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova și modernizarea fermelor, oferind granturi pentru investiții care vizează dezvoltarea, creșterea productivității și sustenabilității în sectorul zootehnic.
Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot
Cu această ocazie, Vicepremierul Vladimir Bolea și Liviu Gumovschi, directorul proiectului AGGRI, i-au încurajat pe fermieri să investească în acest sector important pentru dezvoltarea agriculturii.
Ei au subliniat importanța de a beneficia de suportul oferit de Banca Mondială, subliniind că fără sectorul zootehnic, pământul va deveni din ce în ce mai sărac, iar continuarea investițiilor în zootehnie este esențială pentru asigurarea unui viitor sustenabil și productiv pentru agricultura.