X

Primele veşti bune despre starea de sănătate a Papei

Primele veşti bune despre starea de sănătate a Papei

Papa Francisc, a cărui stare fragilă a sănătăţii a reprezentat o sursă de îngrijorare în ultimele săptămâni, pare să fie miercuri într-o formă mai bună, înaintea programului încărcat al Sărbătorilor Pascale, transmite Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Suveranul pontif în vârstă de 87 de ani a citit integral textele pregătite pentru audienţa sa săptămânală, fără a mai delega un ajutor să le citească, aşa cum a făcut în ultimele 4 săptămâni şi a făcut şi o serie de completări şi de remarci.

Francisc a lansat noi apeluri la pace în Ucraina şi în Orientul Mijlociu, şi a salutat în mod public doi bărbaţi din audienţă, un israelian şi un palestinian, care şi-au pierdut fiicele în conflictul israelo-palestinian. El i-a descris pe cei doi ca pe doi prieteni “care se iubesc unul pe celălalt şi au trăit aceeaşi crucificare”.

Primele veşti bune despre starea de sănătate a Papei

Conform Vaticanului, cei doi bărbaţi sunt Bassam Aramin şi Rami Elhanan, membri ai Parents Circle Families Forum (PCFF), un grup israelo-palestinian care aduce laolaltă rudele victimelor acestui conflict.

Fiica lui Aramin, Abir, 10 ani, a fost rănită mortal de un poliţist de frontieră israelian în 2007, în timp ce fiica lui Elhanan, Smadar, a fost ucisă de un atacator palestinian sinucigaş în 1997, chiar înainte să împlinească 14 ani.

Papa, care menţine zilnic contactul telefonic cu parohia catolică din Gaza, a publicat şi o scrisoare deschisă către catolicii din Orientul Mijlociu, în care îşi exprimă simpatia pentru “suferinţa şi lupta” lor, “în special pe perioada ultimelor luni”.

Primele veşti bune despre starea de sănătate a Papei

Suveranul Pontif suferă de mai bine de o lună de ceea ce Vaticanul a descris iniţial drept “o răceală”, apoi “bronşită” şi “gripă”, condiţii în care şi-a limitat apariţiile publice, a anulat câteva întâlniri şi a mers de mai multe ori la spital pentru analize şi examene medicale. Preocupările despre starea sa de sănătate au fost reînnoite în urmă cu trei zile, când papa nu a mai susţinut omilia la o slujbă de Duminica Floriilor în Piaţa Sf. Petru.

Papa Francisc trebuie să susţină o serie de servicii şi ceremonii religioase în Săptămâna Patimilor, printre care şi ritualul spălării picioarelor ce se va desfăşura joi într-o închisoare pentru femei din Roma.

Papa, care se confruntă şi cu probleme de mobilitate din cauza unei afecţiuni la un genunchi, a sosit miercuri în sala de audienţe Paul al VI-lea deplasându-se pe jos, cu ajutorul unui baston, fără fotoliul rulant pe care-l foloseşte uneori. Suveranul pontif a părut bine dispus şi li s-a adresat credincioşilor comentând pe seama vremii ploioase de la Roma, care a dus la mutarea întrunirii în interior în ultima clipă. “Este adevărat că suntem un pic înghesuiţi aici, dar măcar nu vom fi uzi”, le-a spus el.

Tags: Papa FranciscParents Circle Families Forum (PCFF)PaştePiaţa Sf. Petruvatican
Externe