Principalele evenimente care vor avea loc în cadrul ‘Bookfest’

Publicat:

Principalele evenimente care vor avea loc în cadrul ‘Bookfest

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu Victor Chirilă, Ambasadorul țării noastre la București, și Lidia Bodea, vicepreședinta Asociației Editorilor din România, noutățile celei de-a 17-ea ediții a Salonului Internațional de Carte „Bookfest”, la care Republica Moldova este, pentru prima dată, țară invitată de onoare, informează Moldpres.

„Timp de cinci zile, publicul va putea descoperi – prin autorii prezenți, prin cărțile expuse de opt edituri și prin circa 40 de evenimente organizate sub motto-ul „Te cuprind, Republica Moldova” – o literatură de „peste graniță” care însă e foarte aproape și e românească. Și nu doar pentru faptul că nu avem nevoie de traducere pentru a ne înțelege”, a spus în cadrul conferinței ministrul Sergiu Prodan, potrivit radiochisinau.md.


Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

El a menționat că Librăria „Humanitas”, în care s-a ținut conferința, este un loc plin de emoție pentru mulți pasionați de literatură de la noi. „Pentru că, după ce ani de zile am putut găsi carte românească doar la Moscova, la „Humanitas” și alte librării din România veneam, după 1990, ca citim în română”, a spus oficialul.

Potrivit lui Sergiu Prodan această ediție „Bookfest” este una specială pentru noi, așa cum pentru prima dată invitată de onoare a Salonului este Republica Moldova. „Este un debut dublu, căci e și prima noastră participare ca țară la un eveniment editorial de o asemenea anvergură”, a subliniat ministrul Culturii de la Chișinău.

Apropo de slogan, care a servit ca sursă de inspirație și pentru vizualul nostru la „Bookfest”, acesta valorifică opera artistului plastic Glebus Sainciuc. Proiecții cu desenele lui vor rula, cele cinci zile ale salonului, și în spațiul multimedia, creat în cei peste 200 de metri pătrați ai standului de programul Muzeele Viitorului. În acest context, ministrul a mulțumit partenerilor strategici care, alături de Guvernul de la Chișinău, sprijină prezența țării noastre la „Bookfest” – USAID Moldova, Ambasada Suediei și cea a Marii Britanii, prin Proiectul Tehnologiile Viitorului.

„Consolidăm astfel relația strânsă pe care o avem azi cu România și facem încă un pas spre regăsirea noastră de neam și reclădirea punților distruse pentru a nu uita că suntem un tot întreg. Sper că „Bookfest” îi va motiva pe cititorii din România să treacă Prutul și să descopere pe viu Republica Moldova de azi”, a adăugat el.

„Iar pentru noi, cei care mergem cu pași hotărâți spre UE, va fi o cale de a ne integra prin cultura română, a cărei parte suntem, în marea familie a culturii europene. Literatura română este incompletă fără cea din Republica Moldova, inclusiv fără autorii din alte limbi de la noi. Și parcursul nostru european înseamnă să venim și să completăm cultura românească”, a menționat ministrul Sergiu Prodan.

Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

Menționăm, cea de-a XVII-a ediție a Salonului internațional de carte Bookfest, București, se va desfășura anul acesta în perioada 29 mai – 2 iunie, la Romexpo.

Specific național, dar și punte afectivă către spațiul cultural și editorial românesc, motto-ul „Te cuprind, Republica Moldova” este umbrela care reunește cele aproape 40 de evenimente din programul țării invitate la ediția din acest an a Salonului de carte Bookfest. Un program bogat, ce include lansări de carte și dezbateri literare pe teme dintre cele mai actuale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Noul Nostradamus’ prezice că al Treilea Război Mondial va începe săptămâna viitoare

'Noul Nostradamus' prezice că al Treilea Război Mondial va începe săptămâna viitoare Al Treilea Război Mondial este aproape la noi, conform predicțiilor îngrijorătoare făcute de...

Stellantis vrea să crească vânzările de vehicule Jeep la nivel global cu 50% în următorii trei ani

Stellantis vrea să crească vânzările de vehicule Jeep la nivel global cu 50% în următorii trei ani Stellantis se aşteaptă să crească vânzările de vehicule...

MAE a refuzat să permită intrarea în țară pentru o delegație de oficiali de la Kremlin. Rusia amenință: ”Ne vom aminti acest lucru!”

MAE a refuzat să permită intrarea în țară pentru o delegație de oficiali de la Kremlin. Rusia amenință: ”Ne vom aminti acest lucru!” MAE a...

Maia Sandu, la summitul din Elveția: ‘Noi toți vrem pace. Pacea Ucrainei este pacea Moldovei’

Maia Sandu, la summitul din Elveția: 'Noi toți vrem pace. Pacea Ucrainei este pacea Moldovei' Președinta Maia Sandu participă la Summitul pentru pace în Ucraina,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.