Principalele incendii de pădure din Maroc, în curs de a fi aduse sub control

Publicat:

Serviciile marocane pentru stingerea incendiilor au făcut duminică progrese în încercarea de a limita răspândirea flăcărilor care fac ravagii începând de miercuri în regiunile împădurite din cinci provincii din nordul regatului, au declarat autorităţile locale, informează AFP luni, potrivit agerpres.

În provincia Larache, cel mai mare incendiu – care a cuprins aproape 5.300 de hectare – a fost “adus sub control în proporţie de 70%” în timp ce forţele de intervenţie au încercat să limiteze răspândirea ultimelor cinci focare mai mici, potrivit surselor locale.


Citeşte şi: Jurnalista care a criticat ofensiva din Ucraina a fost ARESTATĂ – Black News

În total, 1.331 de familii au fost evacuate din 20 de sate şi aproximativ 170 de gospodării au fost distruse de flăcări în această regiune situată la sud de portul Tanger, unde o persoană şi-a pierdut viaţa.

Echipele de intervenţie se aflau în curs de a aduce sub control un alt focar activ – care a devastat 400 de hectare de plantaţii de pini şi pomi fructiferi – în provincia vecină Ouezzane.

În alte zone, pompierii şi soldaţii au reuşit să suprime incendiile forestiere din zone adesea greu accesibile din regiunile nordice Chefchaouen, Tetouan şi Taza.

Cauzele acestor incendii nu sunt cunoscute dar nu este exclus factorul uman, potrivit autorităţilor.

“Adevărul este că incendiile forestiere din Larache au demonstrat, încă o dată, că există un eşec major în execuţia programului integrat de management al riscului de dezastre şi în capacitatea de a le face faţă”, a scris cotidianul Al Akhbar în ediţia sa de duminică.

Pe lângă patru bombardiere de apă Canadair ale armatei şi patru avioane agricole Turbo Thrush, în ritmul a zeci de rotaţii, mai multe sute de elemente ale Protecţiei civile, apelor şi pădurilor, ale Forţelor armate regale şi ale jandarmeriei, asistate de autorităţile locale şi de voluntari sunt mobilizate în continuare pentru a încerca să oprească înaintarea incendiilor.

Spre comparaţie, un total de 2.782 de hectare de pădure au fost afectate de 285 de incendii din ianuarie până în septembrie 2021 în Maroc, în special în regiunea muntoasă Rif (nord), potrivit Departamentului apelor şi pădurilor.

Citeşte şi: Zelenski i-a demis pe procurorul general şi pe şeful securităţii din Ucraina – Black News

Marocul este afectat de o săptămână de un val de caniculă, cu temperaturi care se apropie de 45 de grade Celsius, într-un context de secetă extraordinară şi stres hidric.

Peste Strâmtoarea Gibraltar, incendii devastatoare fac ravagii şi în sudul Europei Occidentale, ca urmare a unui val de căldură care ar putea doborî câteva recorduri de temperatură la începutul săptămânii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.