Principalele partide separatiste din Catalonia eşuează în formarea unei coaliţii în perspectiva alegerilor

Publicat:

Partidul Democrat (PDeCAT) al liderul destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi Esquerra Republicana de Catalunya (ERC, stânga) au eşuat marţi seară să alcătuiască un front unit pentru alegerile regionale anticipate de la 21 decembrie, relatează Reuters. 

Incapacitatea lor de a ajunge la o înţelegere riscă să le complice campania electorală şi să le reducă şansele de a obţine din nou majoritatea în viitorul parlament regional.


“A fost imposibil să se formeze o listă comună şi, în consecinţă, va trebui să creăm un front comun pornind de la candidaturi diferite”, a anunţat într-un comunicat Sergi Sabria, deputat ERC, la expirarea termenului legal stabilit pentru alcătuirea coaliţiilor electorale.

Chiar dacă partidul lui Puigdemont şi formaţiunea vicepreşedintelui executivului, Oriol Junqueras, conservă capacitatea de a se alia după alegeri, imposibilitatea de a se pune de acord înaintea votului ar putea provoca, în plus, o luptă internă pentru putere.

Carles Puigdemont, care se află de câteva zile în Belgia, şi Oriol Junqueras, aflat în arest preventiv pentru rebeliune, secesiune şi deturnare de fonduri, sunt principalele două figuri ale mişcării separatiste catalane care a determinat Madridul să plaseze regiunea sub tutelă, la 27 octombrie, la câteva ore după votul în parlamentul catalan a unei declaraţii unilaterale de independenţă.

Potrivit unui sondaj publicat duminică în cotidianul La Vanguardia, trei formaţiuni favorabile independenţei – ERC, CUP (Candidatura d’Unitat Popular, de extremă stânga) şi PDECat – şi-ar adjudeca între 66 şi 69 din mandate în parlamentul cu 135 de locuri, unde majoritatea absolută este de 68 de locuri.

Ca procentaj, acest rezultat ar însemna 46% din voturi, cu 1,8% mai puţin decât la ultimele alegeri regionale, care au avut loc în septembrie 2015.

Cele trei formaţiuni dispun în prezent de 72 de locuri.

Un alt sondaj publicat de cotidianul conservator La Razon arată că aceleaşi trei partide ar obţine numai 65 de locuri la scrutinul anticipat.

În schimb, partidele unioniste ar urma să fie votate de mai mulţi alegători: Partidul Popular al premierului spaniol Mariano Rajoy, formaţiunea centristă Ciudadanos şi Partidul Socialist din Catalonia ar putea totaliza 44% din voturi, cu 5% mai mult decât în 2015, conform sondajului publicat de La Vanguardia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.