Principalele realizări ale Parlamentului din acest an

Publicat:

Principalele realizări ale Parlamentului din acest an

În acest an, Parlamentul a aprobat un șir de legi importante în diverse domenii, precum justiție, economie, asistență socială și sănătate.

În această perioadă, deputații au examinat o moțiune de cenzură înaintată de opoziție pe marginea activității Guvernului, care a fost respinsă de majoritatea parlamentară.


O retrospectivă a celor mai importante decizii luate de parlamentari pe parcursul anului aflați din subiectul realizat de Cristina Prisacari, iar una dintre primele acțiuni ale Parlamentului de la începutul acestui an a fost învestirea noului Guvern, condus de prim-ministrul Dorin Recean la mijlocul lunii februarie, după ce fostul premier Natalia Gavrilița a demisionat, potrivit Radiomoldova.md.

Citeşte şi: Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

În luna mai, Legislativul a votat pentru ridicarea, în mod repetat, a imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber, iar în toamnă au fost lipsiți de imunitate deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, la solicitarea Procurorului General Interimar, Ion Munteanu.

Parlamentul a examinat și o moțiune de cenzură, înaintată de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor pe marginea activității Guvernului.

Principalele realizări ale Parlamentului din acest an

Drept urmare, Cabinetul de Miniștri, condus de premierul Dorin Recean, a fost audiat în plen, iar de la tribuna Parlamentului fiecare ministru și-a prezentat realizările în perioada de activitate. După mai bine de zece ore de dezbateri, moțiunea de cenzură a fost respinsă de deputații PAS.

Recent, la solicitarea opoziției, aprobată de majoritatea parlamentară, au fost audiați în plen ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în legătură cu starea alarmantă din agricultură și cu protestele organizate repetat de fermieri, dar și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, chemat să explice situația din domeniul învățământului.

În prima lectură, majoritatea parlamentară a votat și o nouă strategie a securității naționale, care stabilește principalele provocări la adresa securității statului, cum ar fi amenințările ce parvin din partea Federației Ruse în raport cu Republica Moldova, corupția și crima organizată.

În acest an, Legislativul a prelungit de cinci ori starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova. Ultima dată, s-a întâmplat la sfârșitul lunii noiembrie, când starea excepțională a fost continuată doar pentru 30 de zile, comparativ cu 60, cum se proceda anterior. Autoritățile admit că, după expirarea acestui termen, țara noastră ar putea reveni la regimul obișnuit de activitate.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat de mai multe ori ședința Parlamentului, în special, la dezbaterea proiectelor de prelungire a stării de urgență, cu care aceștia nu erau de acord.

Principalele realizări ale Parlamentului din acest an

Câteva dintre cele mai importante proiecte de legi examinate în anul 2023 de Parlament au vizat reformarea sectorului justiției – evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor, delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție, precum și instituirea instanței specializate în investigarea cazurilor de mare corupție, o inițiativă a președintei Maia Sandu. Totodată, Parlamentul a numit și un nou director la Centrul Național Anticorupție, după demisia lui Iulian Rusu.

Deputații au mai votat pentru instituirea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, precum și a Agenției naționale de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie.

Un proiect de lege care a stârnit critici din partea opoziției și dezbateri în rândul societății civile a fost cel referitor la introducerea sintagmei „limba română” și înlocuirea cu sintagma „limba moldovenească” în toate actele normative ale Republicii Moldova. În timpul dezbaterilor, deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au protestat de la tribuna Parlamentului, insistând ca „limba moldovenească” să rămână în Constituție. Cu pancarte în mâini, aceștia au scandat lozinci „Moldova!” și „Anticipate!”.

În domeniul social, deputații au susținut pachetul „Spor pentru Moldova” care prevede rectificarea bugetului de stat pentru a include majorări salariale, plăți unice și finanțarea unor proiecte de dezvoltare. De asemenea, a fost aprobată, în prima lectură, Legea Bugetului de Stat pentru anul 2024, care stabilește salarii mai mari cu 15 procente pentru profesori, creșterea salariului minim cu o mie de lei, alocații și indemnizații mai mari pentru copii. Prevederile legii au fost însă dur criticate de opoziție, în viziunea căreia proiectul ar fi unul antisocial și cu un deficit bugetar prea mare.

Principalele realizări ale Parlamentului din acest an

La fel, în acest an, Parlamentul a demarat procedura de denunțare a unor acorduri încheiate pe Platforma Comunității Statelor Independente. Până acum a fost aprobată revocarea a peste 20 de tratate. Printre acestea, Acordul privind Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente, colaborarea cu statele CSI în domeniul ocrotirii sănătății și ajutorul reciproc în caz de accidente. Potrivit autorităților, acordurile denunțate sunt inoportune și nu oferă beneficii cetățenilor țării noastre.

De menționat că, în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021 a fost ales Parlamentul de legislatura a 11-a, în componența căruia au intrat trei formațiuni politice, inclusiv un bloc electoral, acestea formând trei fracțiuni parlamentare.

Citeşte şi: Radu Marian ‘a dat de greu’ în troleibuz: ‘Am încercat, nu lucrează’

Ulterior, unul dintre cele trei partide care au acces în Parlament a fost declarat neconstituțional, iar deputații care îl reprezentau au devenit independenți. Partidul Acțiune și Solidaritate deține majoritatea parlamentară, cu 63 de mandate, iar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor dispune de 27 de mandate.

Din componența actualului Parlament mai fac parte cinci deputați independenți și cinci neafiliați.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă Acum un an în raionul Ocnița...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi)

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi) Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franța vor...

Șefa statului a participat, împreună cu localnicii din raionul Telenești, la Festivalul „Hora Sânzienelor”

Șefa statului a participat, împreună cu localnicii din raionul Telenești, la Festivalul „Hora Sânzienelor” Președinta Maia Sandu a vizitat astăzi orașul Telenești, unde are loc...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.