Principalul aliat al SUA din Orientul Mijlociu este ferm: ‘Palestinienii au dreptul să facă din Ierusalimul de Est capitala lor’

Publicat:

Regele Salman al Arabiei Saudite a declarat miercuri, în deschiderea sesiunii anuale a Majlis al-Shura (adunarea consultativă saudită), că palestinienii au dreptul de a face din Ierusalimul de Est capitala statului la care aceştia aspiră, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Regatul (saudit) nu încetează să cheme la soluţii politice la crizele şi problemele regiunii şi, în primul rând, la chestiunea palestiniană’, cu ‘dreptul palestinienilor de a-şi recupera drepturile legitime, printre care dreptul de a proclama un stat independent cu Ierusalimul de Est drept capitală’, a afirmat suveranul saudit, în timp ce la Istanbul are loc un summit extraordinar al Organizaţiei Cooperării Islamice (ICI), dominat de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.


Citeşte şi: Erdogan: ‘Israelul este un un stat al ocupaţiei şi al terorii. Ierusalimul este capitala Palestinei!’

Salman, care va împlini în curând 82 de ani, a reiterat ‘condamnarea de către regat şi profundele sale regrete după decizia americană cu privire la Ierusalim, care este profund părtinitoare şi vine împotriva drepturilor istorice ale poporului palestinian asupra Ierusalimului’.

El a reamintit că aceste drepturi sunt ‘garantate de decizii internaţionale şi au primit sprijinul şi susţinerea comunităţii internaţionale’.

Arabia Saudită şi SUA sunt aliaţi foarte apropiaţi, iar viitorul Ierusalimului apare ca primul mare subiect de divergenţă între cele două ţări.

Referindu-se la alte teme, regele Salman a subliniat că Riadul ‘a continuat să joace un rol de pionier în lupta împotriva terorismului şi în stoparea surselor sale de finanţare’.

Citeşte şi: GEAMUL unui elicopter militar american A CĂZUT peste o şcoală din Japonia – FOTO/VIDEO

Făcând aluzie la Iranul şiit, marele rival regional al Arabiei Saudite sunnite, Salman a declarat că ‘regatul lucrează împreună cu partenerii săi pentru a face faţă fenomenelor ce constau în a se amesteca în afacerile interne ale altora, în a provoca tensiuni confesionale şi a destabiliza regiunea’.

Pe plan intern, Salman a declarat că susţine campania anticorupţie, programul Vision 2030 de restructurare a economiei şi viziunea unui regat moderat şi tolerant, apărată de fiul său, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. ‘Mesajul nostru către toţi este că nu există loc pentru extremişti printre noi’, a mai declarat regele saudit, citat de AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.