Principatul Monaco își deschide pentru prima dată arhivele

Publicat:

La solicitarea Centrului Simon Wiesenthal, principatul Monaco a acceptat să îşi deschidă arhivele pentru perioada 1942-1944, în timpul căreia numeroşi evrei au fost arestaţi şi deportaţi, a anunţat joi guvernul, potrivit AFP, transmite și agerpres.

“Aceste arhive nu au fost niciodată comunicate nimănui până în prezent”, a precizat aceeaşi sursă.


Citeşte şi: Tragedie aviatică în Australia. Un avion plin cu americani S-A PRĂBUŞIT!

Prezent în Israel la ceremoniile de marcare a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, ministrul de stat Serge Telle (foto), care este şi şeful guvernului monegasc, s-a întâlnit miercuri cu responsabili ai Centrului Simon Wiesenthal, care acţionează pentru conservarea memoriei Holocaustului.

El i-a asigurat de “dorinţa de transparenţă a principatului şi de totală cooperare”, conform serviciilor sale.

Telle a acceptat propunerea de a-i primi pe cercetătorii de la Centrul Simon Wiesenthal care “vor putea astfel să acceadă mai uşor, în deplină transparenţă, la arhivele” pe care le consideră necesare pentru a fi consultate.

“Orice nouă sursă documentară care va fi adusă de ei va fi, în mod natural, studiată şi tratată”, conform guvernului.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Monaco era, pe hârtie, un stat neutru guvernat de Prinţul Louis al II-lea, însă de fapt guvernul princiar a fost pe deplin subordonat Franţei regimului colaboraţionist de la Vichy şi supus presiunii ocupaţiei militare italiene începând cu 1942 şi apoi a soldaţilor germani începând cu 10 septembrie 1943.

Citeşte şi: Yad Vashem, Memorialul din Ierusalim al victimelor Holocaustului

La 1 iulie 1941 a fost dispus un recensământ al evreilor, iar la 28 februarie 1942 a fost introdus un statut al evreilor, fără a li se impune totuşi să poarte steaua galbenă.

La 28 august 1942, la un lună după Razia de la Velodromul de Iarnă din Paris, una dintre principalele operaţiuni împotriva evreilor în Franţa, 67 de evrei străini au fost reţinuţi la Monaco, dintre care 45 au fost trimişi la Drancy, în apropiere de capitala franceză, apoi în lagărul morţii de la Auschwitz, unde peste un milion de evrei au murit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Sub ocupaţia nazistă, raziile s-au înmulţit la începutul lui 1944.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Toate cele nouă victime ale accidentului de elicopter din Iran au fost identificate

Toate cele nouă victime ale accidentului de elicopter din Iran au fost identificate Guvernul iranian a anunţat că au fost identificate toate cele nouă victime...

Beijingul nu lasă loc de interpretări: ‘Indiferent care ar fi guvernul Taiwanului, există o singură Chină’

Beijingul nu lasă loc de interpretări: 'Indiferent care ar fi guvernul Taiwanului, există o singură Chină' Autorităţile chineze au afirmat luni, după preluarea funcţiei de...

ATAC cu cuţitul într-o şcoală din China! Sunt morţi şi răniţi!

ATAC cu cuţitul într-o şcoală din China! Sunt morţi şi răniţi! Cel puțin două persoane au murit în urma unui atac produs într-o școală primară...

Propaganda rusă promovează ‘la greu’ o teorie a conspiraţiei privind moartea lui Raisi

Propaganda rusă promovează 'la greu' o teorie a conspiraţiei privind moartea lui Raisi Luni dimineață, autoritățile iraniene au confirmat moartea președintelui țării, Ebrahim Raisi, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.