Procesul separatiştilor catalani: Comisia Europeană are încredere în ”sistemul judiciar” şi ”ordinea constituţională” a Spaniei

Publicat:

Comisia Europeană şi-a manifestat marţi deplina încredere în ”sistemul judiciar” şi ”ordinea constituţională” a Spaniei, anunţ venit în ziua în care la Curtea Supremă spaniolă a început procesul unor lideri separatişti catalani, transmite agenţia EFE, scrie agerpres.

”Avem încredere deplină în sistemul judiciar al Spaniei şi cel mai important este să ne asigurăm că totul se va petrece în acord cu Constituţia spaniolă”, a declarat Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene, răspunzând unei întrebări despre procesul liderilor catalani.


Citește și : Noul şef al Pentagonului a efectuat o vizită în Irak

El a mai spus că executivul comunitar nu doreşte ”să politizeze situaţia în acest moment” şi a asigurat de ”sprijinul total” al Bruxelles-ului faţă de ”instituţiile legale şi democratice şi faţă de ordinea constituţională a ţării”. ”Pentru noi nu este o chestiune politică. Nu dorim să facem comentarii sau declaraţii politice cu privire la desfăşurarea” procesului, a completat Katainen.

Marţi, 12 lideri separatişti catalani se află în boxa acuzaţilor în deschiderea procesului în care sunt acuzaţi pentru tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017, în timp ce chestiunea catalană domină în continuare agenda politică spaniolă, notează AFP.

În centrul maiestuoasei săli a Curţii Supreme, acuzaţii au fost aşezaţi pe patru rânduri în faţa celor şapte judecători pentru acest proces descris drept ”mascaradă” de fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont, care dacă nu ar fi fugit în Belgia pentru a scăpa de arestare s-ar fi aflat şi el astăzi alături de cei 12 inculpaţi.

”Este cel mai important proces pe care-l organizăm după restabilirea democraţiei”, după moartea dictatorului Francisco Franco în anul 1975, a declarat recent preşedintele Curţii Supreme spaniole, Carlos Lesmes.

Citește și : Stoltenberg: NATO pregăteşte măsuri defensive în contextul anulării Tratatului INF

Procesul, transmis în direct şi pentru care au fost acreditaţi peste 600 de jurnalişti spanioli şi străini, ar urma să dureze circa trei luni, verdictul fiind aşteptat nu mai devreme de luna iulie. Sute de persoane vor fi chemate să depună mărturie, printre care şi fostul premier Mariano Rajoy.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.