Procuratura Anticorupție se pregăteşte să se mute în casă nouă

Publicat:

Procuratura Anticorupție se pregăteşte să se mute în casă nouă

Procuratura Anticorupție (PA) confirmă că noul sediu al instituției va fi în clădirea de pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, unde sunt Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), scrie Zdg.md.

Conform unui comunicat de presă emis de PA, Ministerul Justiției a informat procurorul general, la 28 iunie, că „Guvernul R. Moldova a agreat, cu instituțiile corespunzătoare, transferul clădirii din municipiul Chișinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni 26, pentru sediul Procuraturii Anticorupție”.


Vezi şi: VIDEO – Biden l-a decorat pe Stoltenberg cu cea mai înaltă distincţie a SUA – Stiripesurse.md

„Procuratura Anticorupție salută pasul semnificativ al Guvernului în identificarea unui sediu pentru Procuratura Anticorupție și angajarea eforturilor pentru a permite transferul instituției în sediul nou în cel mai scurt timp. Identificarea unui sediu potrivit va permite angajarea personalului, va asigura funcționarea optimă a instituției și permite Procuraturii Anticorupție să răspundă la cerințele și nevoile sporite ale instituției în lupta împotriva corupției”, se arată în comunicat.

Procuratura Anticorupție se pregăteşte să se mute în casă nouă

Astfel, Ministerul Justiției a informat atunci că, până la data de 12 iulie, ANI și SPCSB s-au angajat să prezinte un plan detaliat de transfer. Totodată, Ministerul Justiție a solicitat un plan detaliat de transfer al Procuraturii Anticorupție în sediul pe adresa str. Bănulescu-Bodoni, 26.

„Ca urmare, la 5 iulie, Procuratura Anticorupție a transmis către Procuratura Generală un plan detaliat privind modalitățile de transfer a personalului, bunurilor, arhivei, dosarelor și altor materiale din actuala locație, clădire a Centrului Național Anticorupție, în noua locație în care se află ANI și SPCSB. Plan ce a fost adus la cunoștință Ministerului Justiției la 9 iulie”, comunică PA.

Parlamentul a votat, în 2016 și în august 2023, legi care prevăd că Guvernul va asigura Procuratura Anticorupție cu un sediu.

„Lupta împotriva corupției și fortificarea sistemului de justiție este o prioritate națională și o condiție obligatorie în calea spre Uniunea Europeană. Fără asigurarea unui sediu corespunzător în termeni cât mai restrânși, riscăm să fie blocată toată activitatea Procuraturii Anticorupție, întrucât, conform modificărilor legislative recente, suportul operativ pe dosare de corupție de nivel înalt trebuie asigurate de Procuratura Anticorupție, care nu deține suficient spațiu să angajeze peste 50 de ofițeri și alți funcționari publici pentru activitatea și obligația dată în competența sa și anume lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel și a proteja fondurile europene ce vor fi acordare Republicii Moldova în contextul aderării la UE”, susțin reprezentanții PA.

Peste zece sedii examinate de PA până în luna mai

În luna mai șefa PA Veronica Dragalin a menționat că, până la acel moment, a analizat mai multe clădiri ca potențiale sedii.

„Din luna septembrie, procurorul general și eu personal am fost la mai multe clădiri în Chișinău, cred că vreo zece, să vedem dacă sunt sau nu acceptabile pentru condițiile care ne trebuie pentru PA. Noi de patru ori am fost de acord cu clădirea propusă, dar de patru ori până la urmă nu s-a reușit din anumite motive”, a punctat Dragalin.

Până în prezent, mai multe edificii ale unor instituții publice au fost luate în considerare pentru a fi utilizate ca sediu pentru PA. Este vorba de clădirea veche și neterminată a Procuraturii Generale, de pe strada Alexandru cel Bun din capitală, achiziționată încă în 2005 cu 9 milioane de lei.

Procuratura Anticorupție se pregăteşte să se mute în casă nouă

De asemenea, a mai fost examinată ca potențial sediu pentru PA aripa dreaptă a sediului Procuraturii Generale, unde acum se află Consiliul Superior al Procurorilor, CSP urmând a fi trecut în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, care urma să treacă înapoi în clădirea Curții Supreme de Justiție.

Veronica Dragalin a mai declarat că și-ar dori ca PA să treacă în sediul Academiei de Științe, unde ar fi două etaje libere. Șefa PA și-a exprimat, de asemenea, și intenția ca instituția pe care o conduce să treacă într-o clădire a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, fapt ce stârnit un scandal în societate. O altă clădire luată în vizor de șefa PA este sediul fostei Universități din Tiraspol.

De altfel, toate instituțiile vizate și-au exprimat dezacordul ca PA să le utilizeze sediile și s-au împotrivit acestui lucru.

Igor Grosu: „Sediul este ocupat de o altă instituție, însă angajații acesteia vor fi „rugați politicos” să-l elibereze”

Anterior, în cadrul unei emisiuni difuzate la canalul TV8, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că a fost identificat un sediu nou pentru Procuratura Anticorupție, care se află în centrul capitalei, însă nu a menționat despre ce clădire este vorba.

Deocamdată, sediul este ocupat de o altă instituție, însă angajații acesteia vor fi „rugați politicos” să elibereze sediul, a declarat Igor Grosu. Spicherul Parlamentului a mai menționat că cu detalii legate de noul sediu vor veni PA și Guvernul ulterior. Igor Grosu a mai spus, în context, că lipsa unui sediu doar al său, nu a împiedicat nicidecum PA să își facă treaba bine.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 13 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 13 iulie în Istorie 13 iulie este a 194-a zi a calendarului gregorian și a 195-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 13 iulie 2024

Horoscop 13 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Nativii Săgetător au parte de stabilitate pe plan familial, iar pentru Scorpioni, este...

Start pentru ‘nunta secolului’, extravaganţa care captează atenţia planetei, de la staruri la politicieni. Nota de plată este uriaşă

Start pentru 'nunta secolului', extravaganţa care captează atenţia planetei, de la staruri la politicieni. Nota de plată este uriaşă După celebrări care au durat luni...

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports Arabia Saudită, putere în ascensiune în sportul mondial, a fost aleasă vineri să găzduiască...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.