X

Procurora Cristina Gladcov vine cu acuzații dure la ședința CSP: ‘Este o îngrădire a unui drept’

Procurora din cadrul Procuraturii Anticorupție, Cristina Gladcov, este nemulțumită de faptul că membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au adoptat lista candidaților la funcția de membru CSP propuși pentru alegeri în cadrul Adunării Generale a Procurorilor.

Procurora PA a prezentat în cadrul ședinței CSP de marți, 25 iulie,  două cereri în care solicită să fie făcută claritate în legătură cu posibilitatea sa de a candida sau nu la alegerile pentru funcția de membru în CSP. După 15 minute de deliberări, CSP a respins cererea Cristinei Gladcov, transmite Știri.md cu referire la Anticorupție.md.

Citeşte şi: Marea Neagră este dominată militar de Rusia, dar Occidentul o vrea în centrul strategiei NATO – Stiripesurse.md

Gladcov, care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, consideră că i-a fost îngrădit dreptul de a candida, în contextul în care judecătorii Curții Supreme de Justiție nu au prezentat încă o decizie asupra actului de contestare a deciziei comisiei de evaluare.

„Prin hotărârea CSP, candidatului Cristina Gladcov i s-a îngrădit dreptul de a participa la alegeri. Efectul de suspendare este asupra deciziei CSP prin care s-a decis includerea candidaților. (…)Consider că și candidatura mea poate fi inclusă în listă. Solicit admiterea cererilor. (…) Solicit ca să fie clar dacă dosarul meu în calitate de candidat conține toate actele și dacă actul Comisiei Pre-Vetting este acceptat de CSP, și dacă este un act administrativ cu efecte juridice”, a solicitat Gladcov în fața comisiei.

Membrii CSP au respins cererile procurorei, evitând să facă anumite explicații.

Amintim că, în cadrul ședinței CSP din 19 iulie s-a decis data organizării Adunării Generale a Procurorilor și a fost adoptată lista candidaților admiși pentru alegerea în funcția de membru al CSP. Este vorba de: Cherpec Mariana, Lealin Iurie, Nistrov Aliona, Obadă Dumitru, Panea Eduard, Roșior Elena și Vîrlan Olesea. Unii dintre candidați au fost vizați în investigații jurnalistice realizate de portalul anticorupție.md. Toți candidații au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.

Precizăm că, jurnaliștii anticoruptie.md au analizat procesul de evaluare a procurorilor înscriși în concursul pentru funcția de membru a CSP. Inclusiv, a fost documentată și audierea procurorei din cadrul PA, Cristina Gladcov.

Cristina Gladcov a devenit procuror cu acte în regulă în 2011, fiind numită în funcție în cadrul Procuraturii Cimișlia. Doi ani mai târziu a solicitat concediu de îngrijire a copilului, iar la revenire, în 2016 a fost numită în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău. Din august 2018, Cristina Gladcov îndeplinește atribuțiile de procuror în Procuratura Anticorupție.

Interviul Cristinei Gladcov în fața comisiei a durat aproape 3 ore, timp în care a răspuns în mare parte la întrebări legate de economiile familiei Gladcov, dar și despre tranzacțiile făcute, în special la capitolul vânzării și cumpărării de automobile.

Cele mai multe întrebări, vreo 10 la număr, au fost legate de achiziția în 2017 a  unui camion (a.f. 1997) cu suma de 10 mii de lei. Suma mică a stârnit întrebări în contextul în care la scurt timp, în 2021, familia Gladcov a încasat de pe urma vânzării acestui camion 202 mii lei.  Cristina Gladcov a explicat membrilor comisiei că acest bun a fost gajat la bancă și că a fost procurat de la o persoană care deținea procură asupra acestui automobil. După ce a fost scos din gaj, camionul a fost achiziționat cu suma de 10 mii de lei. Mai mult, Gladcov a menționat că de pe urma acestei tranzacții a avut de câștigat atât vânzătorul, cât și cumpărătorul. Explicațiile candidatului despre cum proprietarul a putut să întoarcă datoria la bancă și în același timp să vândă camionul la un preț atât de mic nu au fost clare pentru niciunul dintre membrii comisiei. La unele întrebări de completare la acest subiect, Cristina Gladcov a declarat că nu poate să răspundă întrucât nu s-a implicat efectiv în această tranzacție.

De altfel, nu a știut nici despre faptul că soțul ei deține 50% din acțiunile unei companii private.

„În 2023, când am aflat despre situația dată, în declarația mea de avere și interese personale am indicat cota parte pe care o are (formal) soțul într-o altă companie. Mi s-a comunicat de la ANI că dacă ai aflat acum despre situația dată, atunci declari în declarația de acum. După mine și indicarea în declarația din 2023 despre asta este un pic formală, pentru că de facto nu suntem nici persoanele beneficiare, nu avem dreptul la venit și, mai mult decât atât, din veniturile noastre nu au mers bani pentru a forma compania dată”, a precizat Gladcov.

Aceasta a declarat că soțul ei este cel care asigură familia financiar, iar economiile le-a investit în afacerea în domeniul construcțiilor drumurilor pe care o gestionează.

„Veniturile mele sunt exclusiv din salariul de procuror, respectiv și cheltuielile mi le asum eu. Soțul își asumă cheltuielile sale cu suma pe care o deține cash, din acest motiv îmi este complicat să ofer un răspuns dacă o anumită sumă de bani a fost cheltuită din banii lui sau din banii mei, dar pe an ce trece toate declarațiile sunt modificate. La etapa actuală este prevederea legală care permite marja de declarare a sumelor de bani. Respectiv, este o marjă care permite ca anumite economii să nu fie declarate”, a mai subliniat candidata.

Citeşte şi: Peste 1120 de refugiați ucraineni și-au găsit loc de muncă în Moldova – Stiripesurse.md

„Independența financiară a familiei” asigurată de soț reiese din dividendele primite de la compania pe care o gestionează și a contractelor de locațiune a două vehicole.

De altfel, pe parcursul anului trecut venitul procuroarei din salariu a fost de aproape 344 mii lei, iar salariul soțul de 126 mii lei. Familia a mai încasat 2.800 de euro de pe urma organizării a 3 evenimente de familie.

Familia Gladcov are în proprietate un apartament cu suprafața de 65 m.p, achiziționat în 2014, cu aproape 563 mii lei, și o casă de locuit de 119 metri pătrați obținută prin contract de donație.  Lista de bunuri este completată și cu 3 autoturisme.

Tags: Consiliul Superior al Procurorilor (CSP)Cristina Gladcov
Categorii: JustiţieȘtirile zilei