Producătorii de tutun afectați de secetă cer ajutorul autorităților
Anul 2024 ar fi putut deveni un an de relansare pentru ramura de producere a tutunului din Republica Moldova, dacă nu am fi fost afectați de seceta severă cu care se confruntă întreaga țară. O spun reprezentanții asociației obștești „Tutun Moldova”, care afirmă că din cele circa 400 de hectare cultivate cu tutun, două treimi au fost afectate de secetă.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dorin Recean și ministrului agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, aceștia solicită să fie creat un grup de lucru care să evalueze situația complicată în care au ajuns producătorii și care să elaboreze un plan de acțiuni concrete și realiste ce ar urma să fie implementate pentru remedierea stării de lucruri, transmite IPN.
Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului
În scrisoarea semnată de către președintele asociației, Vasile Coșneanu, se menționează că industria tutunului din Republica Moldova reprezintă o ramură cu rentabilitate extrem de ridicată. Dacă în 1985 se cultiva tutun pe aproximativ 77 de mii de hectare, la începutul anilor ‘90 – pe 32 de mii de hectare, în 2023 au fost recoltate sub 200 de hectare. În același timp, în anul 2000 pe piața locală activau 87 de companii care aveau ca activitate prelucrarea și exportul materiei prime de tutun, se recoltau aproximativ 14 mii de hectare, iar volumul exporturilor de tutun din Republica Moldova era de 21.387.257 kg în sumă totală de peste 367.403.824 lei (29549747 US $).
„Anul 2024 ar fi putut deveni un an de relansare pentru ramura de producere a tutunului din Republica Moldova, dacă nu am fi fost afectați de seceta severă cu care se confruntă întreaga țară. Începând cu anul 2023, s-au făcut investiții consistente întru mărirea capacităților, optimizarea proceselor și ridicarea nivelului de rentabilitate. Astfel, la moment am ajuns să constatăm că din cele circa 400 hectare cultivate cu tutun două treimi au fost afectate (compromise) de secetă. Aceasta reduce practic la zero efortul puținilor producători de tutun din Republica Moldova de a continua dezvoltarea și de a readuce la viață una din ramurile care cândva era de bază pentru economia națională”, se arată în scrisoarea deschisă.
Asociația „Tutun Moldova” consideră că ramura de producere a tutunului poate redeveni din nou un pilon de bază al economiei naționale, care poate asigura circa 40 de mii noi locuri de muncă pe termen scurt și mediu, iar PIB-ul țării poate crește în fiecare an cu câte 1% numai pe seama ramurii pe care o reprezintă. Însă, pentru aceasta este nevoie de implicarea autorităților publice centrale.
„În ultimii 10 ani recoltarea tutunului a fost echivalată și integrată în lupta împotriva fumatului, însă suntem cu toții conștienți de faptul ca tutunul este un produs agricol cu un nivel înalt de rentabilitate. În toată această perioadă nu s-a cerut și nici nu s-a oferit posibilitatea de a primi vreun sprijin din partea statului.
În acest an însă, seceta severă cu care ne confruntăm ne determină să venim către dumneavoastră cu solicitarea să dispuneți crearea unui grup de lucru care să evalueze situația complicată în care au nimerit producătorii și care să elaboreze un plan de acțiuni concrete și realiste ce ar urma să fie implementate pentru remedierea stării de lucruri. Ne exprimăm disponibilitatea de a oferi suportul necesar acestui grup de lucru, căci considerăm că interesul este unul reciproc”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Recean și vicepremierului Bolea.