Producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui au fost convocați la Guvern

Publicat:

Producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui au fost convocați la Guvern

Producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui au fost convocați la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în contextul situației de pe piața uleiului din R. Moldova.

Citește și: Poliția a dat de camionistul iresponsabil. Avea să spulbere un automobil într-o depășire neregulamentară


Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a subliniat necesitatea ca procesatorii să se bazeze în primul rând pe materiile prime produse local, sprijinind astfel producătorii agricoli autohtoni.

„Prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale este un instrument de menținere a unui echilibru pe piață, care sprijină, totodată, negocierile între agricultori și procesatori. Între voi trebuie să existe relații comerciale bazate pe contracte și calcule corecte, deoarece consumatorii finali sunt cetățenii noștri. Așadar, să nu uităm de dimensiunea socială, de importanța menținerii locurilor de muncă în agricultură și în industria procesatoare. Sectorul agroindustrial oferă surse de trai pentru mii de oameni, iar deciziile luate trebuie să țină cont inclusiv de acest aspect”, a menționat Vladimir Bolea.

La ședință s-a abordat și necesitatea unei achitări rapide a plăților pentru mărfurile livrate anterior de către agricultori, astfel încât aceștia să-și poată planifica plățile.

Precizăm că săptămâna trecută, cel mai mare producător de ulei vegetal din Moldova, întreprinderea „Floarea Soarelui” și-a sistat activitatea invocând insuficiența materiei prime pe motivă că producătorii autohtoni refuză să comercializeze semințe.

La rândul lor, agricultorii au invocat că sunt impuși să-și comercializeze producția la preț derizoriu și nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile de producție. În ceea ce privește pretinsa criză de materie primă pe piață, reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că stocurile rămase de floare soarelui se cifrează la aproximativ 350 de mii tone. În anul 2023 recolta globală de floarea soarelui a fost de peste 750 mii tone, cu 20% mai mult față de anul precedent.

La sfârșitul săptămânii trecute, Compania „Trans Oil”, din care face parte și întreprinderea „Floarea Soarelui”, a dat asigurări că nu va admite o criză a uleiului pe piață și că sistarea activității întreprinderii de la Bălți este temporară și  impusă de necesitatea „completării rezervelor” și efectuării lucrărilor tehnice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen Oraşul Gelsenkirchen, din vestul Germaniei, a dezvelit o plachetă în onoarea lui Taylor Swift pe...

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.