Producția de vin a țărilor europene – la cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani, pe fondul schimbărilor climatice

Publicat:

Producția de vin a țărilor europene – la cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani, pe fondul schimbărilor climatice

Producția globală de vin a atins un minim istoric în 2023, iar schimbările climatice ar putea fi motivul pentru acest lucru. Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), producția acestei băuturi a atins cel mai scăzut nivel din 1962. Această organizație interguvernamentală include 50 de state membre, care reprezintă 75% din podgoriile lumii.

Experții dau vina pe „condițiile extreme de mediu”, inclusiv secetele și incendiile, pentru scăderea producției.


Citește și: Un şofer a intrat în plină viteză într-un automobil tras pe dreapta de poliţişti, în raionul Sângerei

În timp ce OIV consideră că schimbările climatice nu este singura cauză, condițiile naturale reprezintă cea mai mare provocare pentru industrie. Vița-de-vie este adesea cultivată în zone din întreaga lume care sunt foarte afectate de vreme și extrem de vulnerabile la schimbări, scrie Euronews.

Aceste condiții au dus la o scădere accentuată a cererii, care a afectat principalele regiuni viticole din emisfera nordică și sudică. În această săptămână, organizația a declarat că situația este chiar mai gravă decât estimările inițiale făcute în noiembrie.

În 2023, producția de vin din UE a scăzut cu 10%, a doua cea mai scăzută de la începutul secolului

În unele țări, o primăvară ploioasă a dus la inundații, deteriorarea viței de vie și a podgoriilor. Alte țări, în special cele din sudul Europei, au fost afectate de seceta severă în curs de desfășurare.

Italia a fost una dintre țările producătoare de vin care a avut de suferit cel mai mult, deoarece productivitatea a scăzut cu 23%.

Producția a scăzut din cauza condițiilor climatice și în alte țări europene producătoare de vin. În Germania, scăderea a fost de 3,8%, în Ungaria 2,1%, iar în Austria de 6,5%.

O scădere a avut loc și în Spania, unde producția a atins cel mai scăzut nivel din 1995. Acesta a scăzut cu peste 20% față de 2022 și cu 25,7% sub media pe cinci ani.

Experții avertizează că secetele regulate ar putea deveni „noua normalitate” în regiunea mediteraneană până la jumătatea secolului, dacă nu vor fi luate măsuri imediate pentru combaterea schimbărilor climatice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noi proteste în Georgia! Cel puţin 20 de oameni au fost arestaţi

Noi proteste în Georgia! Cel puţin 20 de oameni au fost arestaţi Săptămâna a început cu ciocniri și altercații între poliție și manifestanții care încercau...

VIDEO – Separatiştii pierd majoritatea în parlamentul din Catalonia

Separatiştii pierd majoritatea în parlamentul din Catalonia Partidele separatiste, care conduc Catalonia de un deceniu, au pierdut duminică majoritatea în parlamentul regional, potrivit rezultatelor parţiale...

A fost prins cu mii de pachete de țigări în mașină

A fost prins cu mii de pachete de țigări în mașină Un bărbat a fost prins cu 2 500 de țigări în mașină. Nu avea acte...

Mii de oameni evacuați în Canada din cauza unui incendiu de pădure

Mii de oameni evacuați în Canada din cauza unui incendiu de pădure Mii de persoane au fost evacuate în vestul Canadei, unde sute de incendii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.