Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în Uniunea Europeană

Publicat:

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în Uniunea Europeană

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 0,5%, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), potrivit stiripesurse.ro.

De asemenea, în trimestrul patru din 2023, Produsul Intern Brut a rămas stabil, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, după un declin de 0,1% în ambele zone, în perioada iulie-septembrie 2023.


Citeşte şi: Ceban și Dodon ar putea avea intenții prezidențiale – Stiripesurse.md

În trimestrul trei din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans în rândul statelor membre UE se înregistrase în Malta (2,4%), Polonia (1,5%), Cipru (1,1%), România şi Ungaria (ambele cu 0,9%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 1,9%), Estonia (minus 1,3%) şi Finlanda (minus 0,9%).

În trimestrul patru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, s-a înregistrat un avans de 0,2% în UE şi de 0,1% în zona euro, după o creştere anuală zero în perioada iulie-septembrie 2023.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în Uniunea Europeană

În rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans anual în trimestrul trei din 2023 se înregistrase în Malta (7,1%), Croaţia (3%) şi România (2,9%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 5,4%) şi Estonia (minus 4%).

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul patru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Portugalia (0,8%), Spania (0,6%), Belgia şi Letonia (ambele cu 0,4%). Scăderi au fost în Irlanda (minus 0,7%), Germania şi Lituania (ambele cu minus 0,3%).

În trimestrul patru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, şase state membre UE au avut rate de creştere pozitivă şi cinci negativă.

Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică, în România Produsul Intern Brut a crescut cu 0,9% în trimestrul trei al anului trecut comparativ cu trimestrul precedent, pe serie ajustată sezonier, în timp ce, la nouă luni, avansul PIB a fost de 2,2%.

Pe serie ajustată sezonier, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2023 a fost de 403 miliarde de lei preţuri curente şi a înregistrat o creştere cu 2,9% faţă de trimestrul III 2022.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în Uniunea Europeană

La nouă luni, PIB-ul estimat s-a cifrat la 1.186 miliarde de lei preţuri curente.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III al anului trecut a fost de aproximativ 435 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În perioada ianuarie – septembrie, PIB-ul estimat a fost de 1.131 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,4% faţă de 2022.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină – capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină - capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse Explozia unei maşini în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.