Programul Național de dezvoltare industrială pentru 2024 – 2028,  aprobat de Guvern 

Publicat:

Programul Național de dezvoltare industrială pentru 2024 – 2028,  aprobat de Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat Programul Național de dezvoltare industrială 2024-2028. Documentul prevede viziunea strategică și direcțiile cheie pentru dezvoltarea industriei prelucrătoare din Republica Moldova pe termen mediu. 

Potrivit comunicatului, scopul programului constă în accelerarea tranziției verzi și digitale a industriei, integrarea în piața unică europeană și dezvoltarea unui sector industrial consolidat și diversificat.


Sectoarele vizate sunt: industria electronică, chimică și farmaceutică, componentele auto, industria textilă, materialele de construcție și industria alimentară.

Implementarea programului va crește semnificativ industria prelucrătoare, cu o majorare a ponderii acesteia în PIB de la 8,2 % în anul 2023 – la un obiectiv de 11,5% până în 2028. De asemenea, va crește numărul de salariați în industria prelucrătoare, care vor reprezenta 15% din totalul salariaților pe economie, iar volumul producției industriale este anticipat să crească cu cel puțin 25 % în aceeași perioadă.

Industria moldovenească produce, în principal, bunuri cu valoare adăugată redusă, cu o forță de muncă ce reprezintă 13,5 % din totalul ocupat și cu o orientare spre piața internă. Prin acest program, sectorul industrial, care a cunoscut o scădere semnificativă în ultimii 30 de ani, va fi revitalizat.

Programul Național de dezvoltare industrială 2024-2028 este elaborat în contextul Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030” și reprezintă o acțiune prioritară a Planului național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe anii 2024-2027.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

(VIDEO)Violență în familie. Un bărbat, cetățean străin, și-a bătut concubina

Violență în familie. Un bărbat, cetățean străin, și-a bătut concubina Un bărbat de 28 de ani, cetățean străin, a fost arestat pentru 20 de zile,...

Avarie cibernetică! ASP şi-a oprit activitatea

Avarie cibernetică! ASP şi-a oprit activitatea Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost...

A fotografiat din întâmplare o pasăre extrem de rară, iar după ce a postat imaginea a devenit cunoscut

A fotografiat din întâmplare o pasăre extrem de rară, iar după ce a postat imaginea a devenit cunoscut Un bărbat a fotografiat din întâmplare o...

Grosu o pune la respect pe Guțul: ‘Bandiţii nu au ce să caute în Guvern’

Grosu o pune la respect pe Guțul: 'Bandiţii nu au ce să caute în Guvern' Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit despre integrarea guvernatoarei Găgăuziei,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.