Programul Rabla pentru electrocasnice pentru 50 mii de familii

Publicat:

Guvernul Republicii Moldova și UE implementează Programul Rabla pentru Electrocasnice (parte a ECIPES) pentru 50 mii de familii, începând cu 2023. Iurie Calestru, director de programe IDEP Moldova, a apreciat lansarea programului și îndeamnă cetățenii țării să acceseze platforma ecovaucer.md pentru a se înscrie și a participa la program începând cu finele lunii noiembrie.

 Iurie Calestru a remarcat că propgramul își propune să sprijine cetățenii Republcii Moldova în vederea schimbării electrocasnicelor vechi cu unele noi, mai eficiente din punct de vedere al consumului, cu 80% costuri acoperite din fondurile U. Dar și schimbarea gratuită a becurilor pe led-uri energo-eficiente.


Citeşte şi: Slusari vede tot mai limpede: ‘Situația politică este tot mai clară’

Iurie Calestru a remarcat că Programul Rabla pentru Electrocasnice este parte a ECIPES conceput de societatea civilă și prezentat în iunie 2019. Programul are trei direcții esențiale: sprijinul direct al tinerilor în afaceri, a primăriilor care lansează proiecte de dezvoltare și, respectiv, a cetățenilor care vor să își schimbe electrocasnicele pe altele  mai eficiente din punct de vedere energetic.

Potrivit lui Iurie Calestru, prin ECIPES va putea fi realziată mai eficient absorbția fondurilor europene de către Republica Moldova. Inovația acestui program constă în accesibilitatea fondurilor la un click distanță, excluzând birocrația și asigurând timpul optim al realziării, totul realizându-se prin inteligența artificială.

Programul Rabla pentru Elecrorcasnice va ajunge la 50 de mii de familii și în perspectivă indicatorul poate să crească la 200 de mii de familii. Datorită acelui eco-voucher se va reduce consumul de energie electrică, se vor genera economii, se va reduce amprenta de carbon. Iurie Calestru consideră că proiectul este un succes și un indicator că autoritățile centrale se bucură de susținerea partenerilor externi. Aprecizază că acest concept propus de societatea civilă a fost auzit.

Citeşte şi: Nemerenco îl face de ocară pe medicul şpăgar din Bălţi

Iurie Calestru mai îndeamnă beneficiarii programului să apeleze la numărul de telefon: 0 8005 5005 pentru detalii în vederea schimbării electrocasnicelor vechi și neeficiente energetic pe altele noi cu eficiență energetică sporită.

Directorul de programe IDEP Moldova a remarcat că pentru dezvoltarea proiectului, în perioada 2019-2023 conceptul a fost susținut prin scrisori ale conducerii mai multor instituții din Moldova și România. Una din direcțiile prioritare IDEP este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Moldova odată cu obținerea statutului de țară canddiat la UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentru că a îndrăznit să critice Israelul, Bella Hadid a fost dată afară de Adidas

Pentru că a îndrăznit să critice Israelul, Bella Hadid a fost dată afară de Adidas Adidas a eliminat imagini cu modelul Bella Hadid cu origini...

VIDEO – Carlos Alcaraz şi-a tatuat Turnul Eiffel pe glezna stângă

VIDEO - Carlos Alcaraz şi-a tatuat Turnul Eiffel pe glezna stângă Jucătorul spaniol de tenis Carlos Alcaraz va participa la Jocurile Olimpice de la Paris...

Neymar îi urează bun venit bebelușului nr. 3 la mai puțin de 9 luni după despărțirea de Biancardi

Neymar îi urează bun venit bebelușului nr. 3 la mai puțin de 9 luni după despărțirea de Biancardi Neymar și-a salutat în privat cel de-al...

Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța

Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța Autoritățile franceze recheamă recipiente de apă pentru copii marca Jocurilor Olimpice, deoarece conțin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.